Up 2 Date

Ex-vriendin R. Kelly 'moest iedere dag leugens oefenen' om hem te beschermen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Ex-vriendin R. Kelly 'moest iedere dag leugens oefenen' om hem te beschermen

Azriel Clary (22), die zichzelf de vriendin van R. Kelly (54) noemde, heeft in een interview met CBS Mornings verteld hoe zij jarenlang gelogen heeft over de zanger om hem te beschermen. Clary werd van haar 17e tot haar 21e misbruikt door R. Kelly.

'Nepverhaal'

De laatste keer dat Clary haar verhaal deed tegenover CBS News was in 2019. Destijds woonde zij samen met een andere vrouw, Joycelyn Savage, met R. Kelly. Tijdens dat interview verdedigden de twee vrouwen de zanger en noemden ze zichzelf 'zijn vriendinnen'. "Jullie weten de waarheid niet en geloven in een nepverhaal dat onze ouders jullie vertellen. Het zijn allemaal leugens voor geld", zei Clary onder meer in het interview uit 2019.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gemanipuleerd

Clary vertelt nu twee jaar later hoe Savage en zij gemanipuleerd werden door R. Kelly voorafgaand aan het interview. "Hij zei dat we boos en overstuur moesten zijn. Ik ben overal niet eerlijk over geweest. Voor het interview moesten we dagenlang oefenen op het antwoorden van vragen. Als onze antwoorden hem niet bevielen, vertelde hij precies wat we wél moesten zeggen."

Volgens Clary was R. Kelly 'ontzettend blij' na het interview. "Hij zei: 'Jullie hebben het geweldig gedaan' en bestelde zelfs eten om het te vieren. Zo blij was hij met dat interview."

Macht gegeven

Zeven maanden na het interview in 2019, verliet Clary uiteindelijk het appartement waarin ze al die tijd had gewoond met R. Kelly. "Ik was verloren en voelde me onzichtbaar. Ik heb iemand de macht over mij gegeven en deed daarom alles wat mij opgedragen werd", vertelt ze nu.

Schuldig

Eerder deze week werd R. Kelly door de rechtbank in New York schuldig bevonden aan alle negen aanklachten die er tegen hem liepen. De jury verklaarde hem schuldig aan mensenhandel, afpersing en het leiden van een decennialang plan om vrouwen en minderjarige meisjes te ronselen om hen vervolgens seksueel uit te buiten.

Er staat de zanger een gevangenisstraf van tientallen jaren te wachten en mogelijk gaat hij levenslang de cel in. Het strafoordeel staat gepland op 4 mei 2022. De advocaat van R. Kelly liet weten dat hij 'zeer waarschijnlijk' in hoger beroep gaat.

Ster advertentie
Ster advertentie