Up 2 Date

Getuige R. Kelly-proces: 'Hij besmette me expres met een soa'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Getuige R. Kelly-proces: 'Hij besmette me expres met een soa'

De rechtszaak tegen R. Kelly is in volle gang. Verschillende getuigen en vermeend slachtoffers zijn al aan het woord gekomen, onder wie een anonieme vrouw die verklaart op minderjarige leeftijd misbruikt te zijn door de zanger. R. Kelly zou haar expres herpes hebben gegeven. "Deze man gaf me expres iets waarvan hij wist dat hij het had."

Auditie

De vrouw, destijds 17 jaar oud, ontmoette Kelly tijdens een concert en vertelde hem dat ze graag zangeres wilde worden. Kelly bood haar aan auditie te doen, maar eenmaal in zijn kamer moest ze eerst seks met hem hebben. Later gebeurde dat regelmatig. R. Kelly zou dit hebben vastgelegd en daarnaast moest de vrouw zich houden aan strenge regels.

Verklaring dokter

Een andere vrouw kwam eerder al met een soortgelijk verhaal over het oplopen van herpes en (seksueel) misbruik. De vrouw, destijds 16 jaar oud, zou ook zijn gedwongen om zich als girl scout te verkleden en werd fysiek mishandeld wanneer ze Kelly's regels verbrak. R. Kelly's dokter heeft inmiddels ook verklaard dat de zanger inderdaad besmet is met de soa en hiervoor jarenlang is behandeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Huwelijk met Aaliyah

Ook R. Kelly's voormalig tourmanager heeft een verklaring afgelegd in de rechtbank. Hij vertelde dat hij in 1994 in R. Kelly's naam een ambtenaar heeft omgekocht zodat het illegale huwelijk tussen de destijds 27-jarige zanger en 15-jarige Aaliyah kon plaatsvinden. De ambtenaar zou zijn betaald om valse identiteitspapieren te regelen voor Aaliyah, waarop stond dat ze 18 jaar oud was.

Abortus

De oud-tourmanager heeft verklaard dat R. Kelly bezorgd was, omdat hij dacht dat Aaliyah zwanger was. "Hij moest zichzelf en Aaliyah beschermen. (...) Ik vertelde R. Kelly dat ik iemand kende die Aaliyah een vals identiteitsdocument zou kunnen bezorgen en dat is wat ik deed."

Een anonieme vrouw getuigde in de rechtbank dat R. Kelly haar verteld zou hebben dat hij alleen met Aaliyah trouwde zodat de zangeres een abortus kon plegen. Dit omdat alleen ouders of echtgenoten een minderjarige hier toestemming voor kunnen geven. Volgens de getuige zou Kelly Aaliyah ook geld en een telefoon hebben gegeven waarmee ze hem kon bereiken in noodsituaties.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meerdere aanklachten

R. Kelly wordt beschuldigd van een hele reeks aan misdaden, waaronder seksueel misbruik, mishandeling, mensenhandel, afpersing en het bezitten van kinderporno. Hij zou zijn bekendheid en netwerk hebben gebruikt om een heel netwerk op te zetten om al die dingen te kunnen doen. Het hele proces tegen R. Kelly duurt ongeveer aan maand. Als hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij een maximale celstraf van tien jaar tot levenslang.

Ster advertentie
Ster advertentie