Artiest

R. Kelly

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. R. Kelly
Amerikaanse R&B zanger die inmiddels bekender lijkt vanwege zijn geruchtmakende seksvideo's met minderjarige meisjes, dan door zijn muziek. R. Kelly scoort hits met 'I Believe I Can Fly', 'If I Could Turn Back The Hands Of Time' en werkt onder andere samen met Nas, P. Diddy en Celine Dion.

Public Announcement

R. Kelly wordt geboren als Robbert Kelly in Chicago. De wereld maakt voor het eerst kennis met hem in 1992. Op dat moment zit hij in zijn eerste groep: Public Announcement. De groep is zeer populair in Amerika met hun swingende R&B nummers. Ook Nederland wordt bereikt, de single ‘She’s Got That Vibe’ komt op nummer 15.

Aaliyah

Kelly blijkt niet alleen goed te kunnen zingen, hij produceert ook het album Age Ain’t Nothing But A Number voor de 15-jarige zangeres Aaliyah. Later blijkt dat Kelly op dat moment ook getrouwd is met de minderjarige Aaliyah. Ze gaan al snel uit elkaar. Ondertussen schrijft en produceert Kelly de hitsingle ‘You Are Not Alone’ voor Michael Jackson.

I Believe I Can Fly

Kelly’s zelfgetitelde debuutalbum ligt in de zomer van 1995 in de winkels. Het album wordt een grote hit in de VS, met totaal 3 platina singles. In Nederland wordt enkel de single ‘I Can't Sleep Baby (if I)’ een klein hitje. Kelly breekt wereldwijd door in 1996 met zijn single ‘I Believe I Can Fly’ uit de film Space Jam. Het wordt een wereldwijde nummer 1 hit en levert hem 3 Grammy’s op. Zijn volgende hit komt weer van een filmsoundtrack, het nummer ‘Gotham City’ is opgenomen voor de film Batman & Robin.

Hits

Kelly’s tweede album komt in 1998 uit en is ook direct een dubbel-cd. R, zoals het album heet, brengt hitsingles als ‘Half On A Baby’, ‘If I Could Turn Back The Hands Of Time’ en het verrassende duet met Celine Dion: ‘I’m Your Angel’. Ook zijn samenwerking met Puff Daddy, de single ‘Satisfy You’, wordt een dikke hit. De hits blijven maar komen, want ook zijn nieuwe album TP-2.com brengt succesvolle singles. ‘I Wish’ en ‘The Storm Is Over’ behalen de hitlijsten, net als ‘The World’s Greatest’ (van de film Ali).

Aanklacht

Na een succesvolle samenwerking op de remix van de single ‘Fiesta’ besluiten Kelly en rapper Jay-Z een Best Of Both Worlds (2002) album te maken. Het album flopt flink, mede door de aanklachten tegen Kelly wegens seks met minderjarige meisjes. Al sinds 1991 wordt R. Kelly meerdere malen beschuldigd van sexuele activiteiten met minderjarige meisjes, maar er komt pas veel publiciteit omheen als er een video verschijnt waarop een man die op Kelly lijkt seks heeft met een minderjarig lijkend meisje.

Kelly ontkent, en brengt dit ook naar voren in de single 'Heaven I Need A Hug'. Uiteindelijk wordt Kelly niet veroordeeld, maar zijn imago heeft wel flinke deuken opgelopen. Toch komt hij weer met een nieuwe plaat, Chocolate Factory. De single ‘Ignition’ wordt goed ontvangen en ook het album doet het niet slecht. R. Kelly blijft niet echt stilzitten, in 2004 verschijnt weer een dubbel-cd: Happy People / U Saved Me. Het succes van dit album valt tegen.

Best Of Both Worlds vervolg

Eind 2004 komt er een opvolger van het Best Of Both Worlds project. Tijdens de toer is Kelly niet blij met de hoeveelheid aandacht die partner Jay-Z krijgt tijdens de optredens en na een ruzie stapt hij uit de toer. Het album zowel door de pers als de fans niet positief ontvangen. In 2005 behaalt hij weer de top 40, ditmaal als zanger op de Ja-Rule single ‘Wonderful’. Samen met Usher heeft hij in 2007 weer een hit met 'Same Girl'.

Proces

Sinds de ontdekking van de video blijven er aanklachten komen richting R. Kelly wegens sexuele activiteiten met minderjarige meisjes en wegens kinderporno. Zes jaar na het verschijnen van de vermeende sexvideo begint in 2008 alsnog een rechtzaak tegen de zanger. Hij staat terecht voor 14 verschillende aanklachten. De Amerikaanse jury spreek hem op 13 februari 2008 vrij op alle punten.