Entertainment

R. Kelly gaat in beroep tegen gevangenisstraf van 30 jaar

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. R. Kelly gaat in beroep tegen gevangenisstraf van 30 jaar

R. Kelly gaat in New York in hoger beroep tegen zijn celstraf van dertig jaar, zo meldt TMZ. De r&b-zanger kreeg die straf in 2021 opgelegd, maar heeft nu besloten om het vonnis aan te vechten, omdat zijn advocaten twijfelen aan het aangedragen bewijs in de misbruikzaak. Ook zou een aantal juryleden vooringenomen zijn.

Misbruikzaak

R. Kelly werd in 2021 in New York schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken van minderjarige meisjes en mensenhandel. De jury verklaarde hem daarnaast ook schuldig aan afpersing en het leiden van een organisatie met als doel vrouwen en minderjarige meisjes te ronselen om hen vervolgens seksueel uit te buiten.

Vooringenomen

R. Kelly's advocaten stellen nu dat zeker vier juryleden bevooroordeeld waren. Zo zouden ze voordat de rechtszaak begon de documentairereeks Surviving R. Kelly hebben gekeken. In die docu-serie vertellen verschillende slachtoffers over het misbruik door de artiest. Volgens zijn advocaten hadden zij daarom nooit onderdeel uit mogen maken van de jury.

R. Kelly zou volgens zijn advocaten ook claimen dat een aantal van de negen vrouwen die hem hadden aangeklaagd niet minderjarig was toen hij ze leerde kennen. De vrouwen die dat wel waren, zouden hebben gelogen over hun daadwerkelijke leeftijd.

Twijfels over bewijslast

Verder zegt zijn juridische team dat er in de misbruikzaak bewijs werd aangedragen, dat niet toegelaten had mogen worden. Details over zijn seksleven - waaronder soa's, seksuele voorkeuren en gedrag in bed - en behandeling van ex-partners zouden volgens zijn raadsmannen niet relevant zijn voor de zaak en enkel gebruikt worden door de aanklagers om de opinie van de jury te beïnvloeden.

R. Kelly is van mening dat al deze 'tegenstrijdigheden' ervoor hebben gezorgd dat hij geen eerlijk proces kreeg. De zanger wil dan ook dat de rechtbank het vonnis terugdraait of op zijn minst een nieuw proces start.

Twintig jaar cel

R. Kelly kreeg eind februari bovenop zijn celstraf van dertig jaar nog eens twintig jaar cel opgelegd vanwege afpersing en het bezitten van kinderporno. Hoewel de rechter hem een celstraf van twintig jaar oplegde, mag de gevallen r&b-zanger vrijwel de gehele straf gelijktijdig met zijn celstraf van dertig jaar uitzitten. In werkelijkheid komt er slechts één jaar bovenop de huidige straf.

Ster advertentie
Ster advertentie