FunX

Rechtszaak voor gratis anticonceptie: "De hele samenleving heeft er baat bij"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rechtszaak voor gratis anticonceptie: "De hele samenleving heeft er baat bij"

Veel vrouwenrechtenorganisaties in Nederland vinden dat anticonceptie gratis moet worden voor alle vrouwen. In de politiek wordt er veel over gesproken, maar in de praktijk wordt er weinig gedaan om anticonceptie toegankelijker te maken. Femke van Bureau Clara Wichmann vindt dat het tijd is dat daar verandering in komt en stapt vandaag naar de rechter. In Start met Fernando vertelde ze waarom het zo belangrijk is dat alle vrouwen in Nederland gratis anticonceptie moeten kunnen krijgen.

Rechtszaak voor gratis anticonceptie: "De hele samenleving heeft er baat bij"

Onbetaalbaar voor veel vrouwen

Op dit moment is het zo dat vrouwen onder de 18 de anticonceptiepil volledig vergoed krijgen. Voor vrouwen tussen de 18 en 21 wordt het ook vergoed, maar valt het wel onder het eigen risico. Vrouwen boven de 21 jaar oud krijgen de pil alleen vergoed als zij zich aanvullend verzekeren. Daarmee is anticonceptie voor veel vrouwen onbetaalbaar geworden. Femke vindt dan ook dat vrouwen gemakkelijker aan verschillende vormen van anticonceptie moeten kunnen komen. "Het is momenteel zo dat 8 procent van de vrouwen anticonceptie niet kan betalen en het gaat daarbij niet alleen om de pil, maar om alle vormen van anticonceptie, waaronder een spiraal of implanon. Wij vinden dat percentage te hoog."

Quote

Het mag geen afweging zijn die afhankelijk is van of ze het wel of niet kan betalen.

Femke

"Samenleving heeft er baat bij"

Daarbij komt ook nog kijken dat niet elke vorm van anticonceptie goed is voor de gezondheid van een vrouw. Desondanks hangt voor veel vrouwen hun keuze voor een bepaald anticonceptiemiddel af van de prijs in plaats van de mogelijke bijwerkingen, zegt Femke. "Niet elke vorm van anticonceptie is goed voor een vrouw en wij vinden dat elke vrouw moet kunnen kiezen wat voor haar de beste optie is op het moment dat ze met anticonceptie wil beginnen. Het mag geen afweging zijn die afhankelijk is van of ze het wel of niet kan betalen. Zeker gezien het feit dat de hele samenleving er baat bij heeft dat vrouwen anticonceptie gebruiken."

Recht op zelfbeschikking

Hoewel elke vrouw in Europa recht heeft op zelfbeschikking is dit voor veel vrouwen dus nog steeds niet vanzelfsprekend. Bureau Clara Wichmann hoopt dan ook dat de rechter gratis anticonceptie zal zien als een recht van de mens, legt Femke uit. "We hopen dat er een uitspraak komt van de rechter waarin hij bevestigd dat anticonceptie een recht is, namelijk het recht op zelfbeschikking. Zo komt er een uitspraak te liggen die afdwingbaar is, wat betekent dat de politiek verplicht is om gratis anticonceptie te regelen."

Quote

Het gaat niet alleen om het recht op zelfbeschikking, maar ook om gendergelijkheid.

Femke

Politieke speelbal

Dat anticonceptie tot op heden niet gratis is, heeft ook deels te maken met het feit dat het onderwerp een politieke speelbal is geworden. De uitspraak van de rechter moet ervoor zorgen dat het demissionaire kabinet dit probleem niet doorschuift naar een nieuwe kabinet, maar dat er nu al wordt gewerkt aan het gratis beschikbaar stellen van anticonceptiemiddelen. "Dit is een recht dat de hele samenleving dient. Het gaat niet alleen om het recht op zelfbeschikking, maar ook om gendergelijkheid. Daar heeft de staat allerlei verplichtingen in. Als de rechter dat bevestigt, is gratis anticonceptie niet meer afhankelijk van de politieke kleur van een partij, maar wordt het geregeld in een apart potje", aldus Femke.

Ster advertentie
Ster advertentie