Up 2 Date

Ruime meerderheid Tweede Kamer stemt voor afschaffen verplichte bedenktijd abortus

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ruime meerderheid Tweede Kamer stemt voor afschaffen verplichte bedenktijd abortus

Er is in de Tweede Kamer met een ruime meerderheid gestemd voor het afschaffen van de verplichte vijf dagen bedenktijd bij abortus. Van alle Kamerleden stemden er 101 voor en 38 tegen. Mocht het plan ook door de Eerste Kamer komen, dan is het voor het eerst in bijna veertig jaar dat de Abortuswet verandert.

'Betuttelend'

Het initiatief voor het afschaffen komt van D66, PvdA, GroenLinks en VVD. Wanneer je nu een abortus wil laten plegen, moet je verplicht vijf dagen wachten. De voorstanders van de wetswijziging stellen dat die verplichte nadenkdagen betuttelend en onnodig zijn. Dat wil niet zeggen dat ze vinden dat je niet goed over abortus na moet denken, maar wel dat zwangere mensen prima zelf kunnen inschatten hoeveel tijd ze nodig hebben om tot zo'n besluit te komen. Een wet is daarbij volgens hen niet nodig.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Bijzonder moment'

Fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte sprak na de stemming van "een bijzonder moment" en prees in de Tweede Kamer alle "vrouwen die zich al die jaren hebben ingezet voor meer zelfbeschikking." Het plan om de verplichte bedenktijd af te schaffen is namelijk al vaker geopperd, onder anderen door Pia Dijkstra (D66), Lilianne Ploumen (PvdA) en Corinne Ellemeent (GroenLinks).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie