Up 2 Date

Verplichte bedenktijd abortus afgeschaft na stemming Eerste Kamer

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Verplichte bedenktijd abortus afgeschaft na stemming Eerste Kamer

Het is voor mensen die een abortus willen laten uitvoeren straks niet meer verplicht om vijf dagen te wachten. Die bedenktijd gaat vervallen. Daar heeft nu ook de Eerste Kamer mee dinsdag mee ingestemd, nadat de Tweede Kamer dat al eerder deed.

2023

In de Eerste Kamer stemde een ruime meerderheid van PvdA, de fractie-Nanninga, D66, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, de fractie-Otten, 50Plus, VVD en de fractie-Frentrop voor. Binnen het CDA was er verdeeldheid. Zo stemden vier CDA'ers voor en vier tegen. De PVV, SGP, CU en Forum waren tegen. De wetswijziging wordt waarschijnlijk per 1 januari 2023 ingevoerd.

'Onnodig en betuttelend'

Het wetsvoorstel komt van D66, PvdA, VVD en GroenLinks. De indieners noemden de Abortuswet, die voor het eerst sinds 1984 wordt gewijzigd, 'onnodig' en 'betuttelend'. Voormalig PvdA-leider Lilianne Ploumen was een van de initiatiefnemers van de nieuwe wet en kaartte vorig jaar al aan dat vrouwen "niet lichtzinnig kiezen voor een abortus." Ook liet ze weten: "Vrouwen kunnen echt prima zelf beslissen hoeveel bedenktijd ze nodig hebben. Daar is geen wet voor nodig."

Nog een verandering

De kans is groot dat er binnenkort een nieuwe verandering komt in de abortusregels. Zo steunde een meerderheid in de Tweede Kamer in maart een initiatiefwetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat de abortuspil beschikbaar wordt via de huisarts. Mensen die ongewenst zwanger zijn en hun zwangerschap willen afbreken, kunnen momenteel namelijk alleen via een abortuskliniek de abortuspil verkrijgen. Daar moest volgens VVD, GroenLinks, PvdA en D66 verandering in komen. Die partijen dienden daarom een voorstel in.

Tijdens een hoofdelijke stemming - dat wil zeggen dat alle Kamerleden per persoon voor of tegen moeten stemmen - in de Tweede Kamer stemden 106 Kamerleden voor en 24 tegen het voorstel. Het initiatiefwetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer goedgekeurd worden.

Ster advertentie
Ster advertentie