Up 2 Date

Oklahoma maakt anti-abortuswet nog strenger: al vanaf bevruchting illegaal

foto: AFP | Demonstratie in Washington
  1. Newschevron right
  2. Oklahoma maakt anti-abortuswet nog strenger: al vanaf bevruchting illegaal

Het parlement in de Amerikaanse staat Oklahoma heeft een nog strenger besluit genomen wat betreft de anti-abortuswet. Eerder deze maand werd al een wet aangenomen die abortus na zes weken illegaal maakt, nu is een wet aangenomen die abortus al verbiedt vanaf de bevruchting.

Klacht indienen

Oklahoma neemt ook een voorbeeld aan de abortuswet die vorig jaar september in Texas werd aangenomen. Net als bij die wet krijgen burgers in Oklahoma de mogelijkheid om abortusklinieken of mensen die iemand willen helpen bij het ondergaan van een abortus aan te klagen.

Bij zwangerschappen die door verkrachting of incest zijn veroorzaakt, is abortus ook niet toegestaan, tenzij er al eerder aangifte was gedaan bij de politie. Het gebruik van de morning-afterpil blijft wel mogelijk. Ook wordt er een uitzondering gemaakt voor medische noodsituaties, bijvoorbeeld als een abortus nodig is omdat een zwangere vrouw in levensgevaar verkeert. De Republikeinse gouverneur Kevin Stitt moet de wet nog ondertekenen, wat hij naar alle waarschijnlijkheid snel gaat doen. Zodra dat gebeurt, zijn nagenoeg alle abortussen in Oklahoma illegaal.

Uitgelekte plannen Amerikaans Hooggerechtshof

Begin mei lekten plannen uit van het Amerikaanse Hooggerechtshof om de uitspraak in de zaak 'Roe versus Wade' uit 1973 nietig te verklaren. Daarin bepaalde het Hof destijds dat de anti-abortuswetten niet in lijn zijn met de grondwet en zo werd het landelijk abortusrecht geregeld. Daardoor moest elke Amerikaanse staat minstens één kliniek hebben waar je een abortus kan laten uitvoeren. Als het Hof besluit de uitspraak nietig te verklaren, dan mogen Amerikaanse staten zelf bepalen of abortus wel of niet mag plaatsvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie