Up 2 Date

Mysterie van La Palma: door lava ingesloten honden gered door onbekend team

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Newschevron right
  2. Mysterie van La Palma: door lava ingesloten honden gered door onbekend team

Het Canarische eiland La Palma leidt nog steeds onder de verschrikkelijke vulkaanuitbarsting dat vorige maand plaatsvond. Een lichtpuntje in de helse lavazee is dat zes ingesloten honden, die de gemoederen al dagen lang bezighielden, zijn gered door een nog onbekend team. De honden zaten al twee weken vast in een watertank omringd door lava en werden door middel van drones voorzien van voedsel en water.

Reddingsplan

Al dagen werd er geoefend op een heldhaftig reddingsplan waarbij een drone de achtergebleven honden een voor een moest redden uit hun benarde situatie. Ook ging er het nodige papierwerk aan vooraf bij de Spaanse autoriteiten voordat de reddingsactie daadwerkelijk plaats mocht vinden. Het dronebedrijf hoopte de nodige publiciteit over te houden aan de beelden van de reddingsactie. Een dergelijke reddingsactie was namelijk niet eerder gedaan. Het bedrijf werd daarbij ook gesponsord door een luchtvaartmaatschappij.

Spandoek

Eenmaal goed voorbereid kwam het team er na een laatste verkenningsvlucht achter dat de honden opeens verdwenen waren. Ze troffen alleen een spandoek aan met de tekst: 'Sterkte La Palma, met de honden gaat het goed, A Team’.

Mysterie

Het is nog niet duidelijk wie de honden uit hun hachelijke situatie heeft bevrijd, melden Spaanse media. Volgens het reddingsteam is de lava in het gebied van de watertank nog steeds ongeveer 160 graden heet. Op de video zijn voetafdrukken van mensen te zien in de as waar de honden waren. Op sociale media verspreidde de anonieme redders beelden waarop de Spaanstalige intro van de Amerikaanse actieserie The A-Team te horen is. Van de honden ontbreekt nog altijd ieder spoor.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vulkaan

Ondertussen blijft de vulkanengroep Cumbre Vieja maar nieuwe lava uitspuwen. De uitbarsting is al een maand aan de gang en inmiddels heeft zo'n 10 procent van de eilandbevolking moeten vluchten voor de lavazee. In totaal staat het aantal aan evacuaties al op 7500. Volgens wetenschappers is het niet uit te sluiten dat het natuurgeweld nog maanden aanhoudt. De schade op het eiland is enorm en er zijn al ongeveer 2200 gebouwen verwoest. Op indrukwekkende dronebeelden is goed te zien wat voor een ravage de lava heeft aangericht op La Palma.


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie