Up 2 Date

La Palma uitgeroepen tot rampgebied door Spaanse regering

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. La Palma uitgeroepen tot rampgebied door Spaanse regering

De Spaanse regering heeft het Canarische eiland La Palma uitgeroepen tot rampgebied vanwege de vulkaanuitbarsting die inmiddels tien dagen duurt. Het eiland uitroepen tot rampgebied maakt dat er nu steunmaatregelen beschikbaar komen om La Palma te helpen.

Steunpakket van 10,5 miljoen euro

Het eiland met 83.000 inwoners krijgt een eerste steunpakket met een waarde van 10,5 miljoen euro. Daarvan zal ongeveer 5 miljoen gebruikt worden om huisvesting te regelen voor burgers. De rest van het geld zal gebruikt worden om huishoudelijke artikelen en meubilair aan te schaffen. Door de lavastromen zijn bijna 600 woningen verwoest en moesten duizenden mensen geëvacueerd worden. Ook zijn veel wegen onbruikbaar geworden op het eiland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onvoorspelbaar

De vulkaan Cumbre Vieja barstte voor het eerst in vijftig jaar weer uit. Volgens experts is het lastig te voorspellen hoelang de uitbarsting zal duren. De laatste keer was in 1971 en in dat jaar bleef de vulkaan drie weken lang actief. De vulkaan kwam dit keer tot uitbarsting na een aardbeving met een kracht van 3,8 op de Schaal van Richter.

Ster advertentie
Ster advertentie