FunX

Nilgün over de bosbranden in Turkije: "Het lijkt wel een horrorfilm"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nilgün over de bosbranden in Turkije: "Het lijkt wel een horrorfilm"


Turkije wordt geteisterd door bosbranden, waarbij al acht mensen om het leven kwamen en honderden gewond raakten. Ook zijn veel gezinnen hun huis voorgoed kwijtgeraakt. Gelukkig zijn er mensen als Nilgün. Zij besloot meteen om te helpen en haalde met haar stichting al 150.000 euro op om hulpbehoevende gezinnen te voorzien van kleding, voedsel of andere dingen die de mensen nodig hebben: "We zijn hier met tranen ontvangen door de inwoners van de dorpen", vertelde ze in gesprek met Susanne in Jouw Stad.

Nilgün in gesprek met Susanne over de situatie in Turkije en haar stichting

'Het lijkt wel een horrorfilm'

Nilgun trok zo snel mogelijk naar Manavgat in Turkije om te helpen. Daar schrok zij ook vooral van wat ze zag. "Ik ben hier woensdagochtend gearriveerd en vanaf dat moment zijn we bezig met het bezoeken van dorpen en vinden van slachtoffers van de bosbranden. Wat ik hier heb gezien, is dat het gewoon grauw is. Het is niet meer groen zoals ik het gewend ben. Het is heel triest om te zien wat de mensen hier hebben meegemaakt", zegt ze.

"Wij hebben ook veel beelden gezien vanuit social media, maar wanneer je hier komt en rondloopt, het lijkt wel een horrorfilm. We zijn hier met tranen ontvangen door de inwoners van de dorpen. Heel dankbaar zijn ze. Ik kan de emotie die wij hier voelen niet in een paar woorden uitleggen."

Stichting

Nilgun is de voorzitter van de Stichting Nederlandse Turkse Vrijwilligers (HTGV), waarmee zij in eerste instantie mensen probeert te voorzien in de primaire levensbehoeftes. "De mensen die geen woning meer hebben, zijn overgeplaatst naar opvangcentra", legt ze uit. "Wat wij doen is in eerste instantie proberen in de primaire levensbehoeftes te voorzien. Want binnen een aantal dagen worden ze overgeplaatst in tenten, waar ze de komende maanden gaan verblijven. Je moet je voorstellen van mensen die hun hele huis met al hun spullen kwijt zijn en ook hun kleren."

Quote

Heel dankbaar voor alle donateurs.

Nilgun

Gelukkig wist de stichting binnen drie dagen al een flink geldbedrag te verzamelen. "Ik ben heel dankbaar voor alle donateurs en betrokkenen, want in de afgelopen dagen hebben we 150.000 euro opgehaald, binnen twee dagen was dat een ton. Het enige dat je hoopt is dat mensen meeleven en geen negatieve reacties plaatsen. Het is heel jammer als je dat onder bepaalde posts ziet."

'Contact houden met slachtoffers'

Nilgun wil met haar stichting het verzamelde geld verstandig inzetten om mensen te helpen en ook te blijven helpen. "Wat je vaak ziet met dit soort grote natuurrampen is dat mensen zich na een paar dagen terugtrekken, waardoor je daarna pas de echte schade gaat zien. Dus wij houden contact met de slachtoffers zodat we over een maand terug kunnen komen en het resterende bedrag nog altijd ingezet kan worden", aldus Nilgün.

Ster advertentie
Ster advertentie