FunX

Komt er ooit nog een wet tegen straatintimidatie?

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Komt er ooit nog een wet tegen straatintimidatie?

Sander belt met Erik van Stichting Stop Straatintimidatie, want het is nog altijd een probleem en het staat ook op de politieke agenda, maar er is nog steeds geen wet tegen straatintimidatie. Hoe komt dat? "Het ligt een beetje ingewikkeld", aldus Erik, die momenteel hard werkt aan een wet tegen straatintimidatie.

'Trucjes' om naar huis te gaan

Erik besefte zich zelf dat er iets moest gebeuren om straatintimidatie tegen te gaan toen zijn vriendin vertelde dat ze allemaal trucjes had uitgevonden om ongestoord naar huis te kunnen gaan. "Met sleutels tussen de vingers, koptelefoon op of bijvoorbeeld andere kleren aantrekken. Dat je dat soort trucjes moet uithalen om veilig thuis te komen, toen besefte ik dat het wel heel raar is dat zoveel mensen dit moeten doen om zich veilig te voelen."

vier op de tien mensen

Straatintimidatie is voor veel mensen een probleem. Volgens Erik hebben in de meeste steden 45 procent van de mensen wel eens last van straatintimidatie. "Vier op de tien mensen zeggen: 'Ik heb hier echt één keer per jaar last van als het niet vaker is. Sommige mensen hebben er bijna elke week last van", zegt Erik.

Als zoveel mensen er last van hebben, waarom is er dan nog geen wet om straatintimidatie tegen te gaan? "Het ligt een beetje ingewikkeld", legt Erik uit. "Als jij een beperking wil opleggen aan de vrijheid van meningsuiting, moet een wetgever dat doen en niet een gemeenteraad of burgemeester. Dat moet een landelijke wetgever doen."

Quote

Het wordt een hele grote wet.

Erik

Boete of straf

Volgens Erik wordt er nu wel hard gewerkt om er toch voor te zorgen dat die wet er komt. "Het wordt een hele grote wet", legt hij uit. "Die gaat niet alleen over straatintimidatie, maar allerlei seksuele misdrijven. In die wet staat dan dat je niet meer op een beledigende of intimiderende manier mensen mag lastigvallen. Dus gaat niet om een keer een onhandige versierpoging, maar dat je op een indringende manier iemand lastigvalt of probeert te intimideren. Daar kan je dan een boete of een straf voor krijgen."

'Wij trekken hier de grens'

Erik zegt dat de wet niet meteen alles zal oplossen, maar dat het wel een begin is. "Wij denken dat als je het niet strafbaar stelt, dat je het dan sowieso niet goed kan aanpakken. Als je nu als handhaver of politieagent dit ziet gebeuren, kan je helemaal niks. Als je het strafbaar stelt, kan je tenminste optreden. Wij denken dat het belangrijk is om ook dat signaal te geven van: 'Dit is niet oké en wij trekken hier de grens'."

Erik hoopt dat er in het najaar al stappen zijn gezet. "Het duurt nog wel even voordat alles lukt, maar in oktober verwachten we meer nieuws te melden."

Ster advertentie
Ster advertentie