Up 2 Date

Familie van schutter biedt excuses aan: "Het is niet goed te maken. Het spijt ons enorm"

foto: youtube/9News
  1. Newschevron right
  2. Familie van schutter biedt excuses aan: "Het is niet goed te maken. Het spijt ons enorm"

Familieleden van Brenton Tarrant hebben openlijk hun excuses aangeboden voor de terroristische aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland. De oom en grootmoeder van de 28-jarige schutter vertelden dat ze het ontzettend verkeerd vinden wat hij heeft gedaan: "Het is niet goed te maken. Het spijt ons enorm voor de familie van de doden en gewonden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sorry

De 81-jarige grootmoeder van Brenton zegt dat ze totaal kapot is: "Eerst dacht ik dat het niet waar kon zijn, totdat ik zijn hoofd in beeld zag verschijnen." Zijn oom Terry schaamt zich rot voor wat Brenton heeft gedaan en wil zijn huis niet meer uit. "We zeggen sorry tegen de families van de overledenen en gewonden. Ik kom woorden te kort. Ik wil gewoon naar huis en me verstoppen. We zijn hier kapot van." De moeder en het zusje van Brenton zijn direct na het nieuws ondergedoken. Ze zouden alle medewerking geven aan het politieonderzoek.

Terroristische aanslagen

Brenton Tarrant schoot vrijdag vijftig mensen dood in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Christchurch. De terroristische aanslagen streamde hij live op het internet. Vijftig mensen raakten gewond, waarvan er nog 36 in het ziekenhuis liggen. Een aantal mensen zijn nog in levensgevaar.

Negen minuten

Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft zaterdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat ze het manifest van de dader negen minuten voor de terroristische aanslagen ontvangen heeft. Dat werd direct doorgestuurd naar de veiligheidsdiensten. Er stond geen locatie in, maar het duurde vervolgens niet lang voordat de eerste telefoontjes bij de alarmlijnen binnenkwamen.

Agenten stoppen schutter

De schutter werd volgens Jacina Ardern na iets langer dan een half uur tegengehouden door twee lichtbewapende politieagenten. Volgens de premier had het dodental hoger kunnen uitvallen als de agenten hem niet gestopt hadden. De schutter had blijkbaar nog twee wapens bij zich waarmee hij de aanslagen door wilde zetten. Politiechef Mike Bush zei tijdens de persconferentie dat Tarrant alleen had gehandeld. De andere opgepakte mensen zouden niets met de aanslagen te maken hebben gehad.

Wapenwet aanpassen

Jacina Ardern gaf tijdens de persconferentie nogmaals aan dat ze de Nieuw-Zeelandse wapenwet met spoed wil aanpassen. Dat zal ze allereerst met het kabinet moeten bespreken, maar ze zegt dat ze zo snel handelen als ze kunnen.

Facebook

De video van de schutter verscheen het eerst op Facebook. Het Amerikaanse bedrijf liet gisteren weten dat ze alle videobeelden van de aanslagen blijven verwijderen. Ook als daar geen geweld op te zien is. In een tweet van Facebook is te lezen dat ze in de eerste 24 uur al 1,5 miljoen video's van de aanval hebben verwijderd. Daarvan werden 1,2 miljoen video's al geblokkeerd voordat ze geüpload konden worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie