Up 2 Date

'Veel klachten over mondkapjesplicht in ov'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Veel klachten over mondkapjesplicht in ov'

Sinds vorige maand is het verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Wie dat niet doet, riskeert een hoge boete. Toch zijn er veel klachten binnengekomen over mensen die zich hier niet aan houden.

Klachten

Maar liefst 500 mensen hebben inmiddels geklaagd over de mondkapjesplicht bij een meldpunt van reizigersvereniging Rover. Ruim vier op de tien mensen wil af van de mondkapjesplicht, en noemt bijvoorbeeld benauwdheid als een reden. Ook zouden mensen bang zijn dat ze juist medische klachten krijgen door het dragen van de mondkapjes.

Betere handhaving

Toch gaan de meeste klachten over het gebrek aan handhaving qua verplichte mondkapjes. Reizigers maken zich zorgen over hun veiligheid en voelen zich niet comfortabel. Zo klagen mensen erover dat medereizigers geen mondkapje dragen of niet op de juiste manier. Dit soort meldingen zijn de afgelopen tijd sterk toegenomen, wordt er geconcludeerd in het onderzoek. Reizigers maken zich vaak ook zorgen om hun (zwakkere) familieleden, die te veel blootgesteld zouden worden aan fysiek contact met andere mensen.

Meldpunt

De reizigersvereniging stelt dat er werk moet worden gemaakt van de conclusies. Het meldpunt werd op 2 juni gelanceerd en is nog altijd beschikbaar voor mensen die klachten hebben.

Ster advertentie
Ster advertentie