FunX

Mondkapjes vanaf 1 juni verplicht in het ov: alle antwoorden op dringende vragen

foto: Demi Wagemaker / Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Mondkapjes vanaf 1 juni verplicht in het ov: alle antwoorden op dringende vragen

Na het weekend is het zover: maandag moet iedereen verplicht een mondkapje dragen in het openbaar vervoer. Wie dat niet doet, kan een boete van 95 euro verwachten. Er zijn nog veel vragen over de mondkapjes, want waarom zijn ze bijvoorbeeld wel verplicht in het ov en niet op school? En welke mondkapjes beschermen nu eigenlijk het best? Maxime van NOS Stories deed hier onderzoek naar en vertelde er meer over in Start met Fernando.

Openbaar vervoer vs. school

Om meteen met de deur in huis te vallen, willen we natuurlijk weten waarom mondkapjes wel in het ov verplicht zijn en niet op school? Dat heeft met een aantal factoren te maken. Maxime: "Dat komt omdat afstand houden in een volle trein vrijwel onmogelijk is. Op school kan je veel beter afstand van elkaar houden. Maar wat ook belangrijk is, is dat er in het ov vooraf geen check is om te kijken of mensen ziek zijn of niet. Het zou dus zo kunnen zijn dat je alsnog met iemand in de trein of bus zit die het coronavirus met zich meedraagt. Op school zijn daar veel meer controles voor." Volgens Maxime heeft het overigens ook nog met de besmettingskans te maken. Het lijkt er namelijk op dat jongeren onder de 18 jaar elkaar minder snel besmetten. "In het ov zit je ook al snel met ouderen die misschien een groter risico lopen."

Verschillende mondkapjes

Er is ook veel verwarring ontstaan over de soorten mondkapjes. Zo zijn er medische en niet-medische mondkapjes. De medische mondkapjes zijn bedoeld voor de zorg. Iedereen buiten de zorg mag die dus niet gebruiken en moet niet-medische mondkapjes dragen. Er is nog steeds geen wetenschappelijk bewijs dat niet-medische mondkapjes helpen, maar waarom moeten we ze dan dragen? Maxime: "Volgens het team van Rutte neemt zo'n kapje de kans om iemand anders te besmetten toch ietsjes af." En wat als je toch een medisch mondkapje draagt? Krijg je dan een boete? "Dat werd eerst wel gezegd, maar dat gebeurt niet. Je kan er wel een waarschuwing voor krijgen, maar geen boete."

Welke werkt het best?

Op social media zijn veel filmpjes verschenen over hoe je bijvoorbeeld van een sok een mondkapje maakt. Maar hoe goed beschermt een sok of een sjaal jou tegen het coronavirus? Om te checken welke stof het beste beschermt, heeft Maxime een testje gedaan met een deskundige. Daarin werd een sok, sjaal en mondkapje van de drogist uitgetest.

"We hebben met fluoriserend water gekeken welk stofje de meeste virusdeeltjes tegenhoudt. Met een blacklight schenen we daarna op de mondkapjes en zagen we hoeveel 'virusdeeltjes' aan de kapjes zaten. Het mondkapje van de drogist hield het langst de druppels tegen. Die bestond ook uit veel meer laagjes. Als je er zelf eentje maakt, wordt er ook aangeraden om meerdere laagjes te gebruiken. Niet teveel, want je moet nog wel normaal kunnen ademen. Je moet er in ieder geval niet doorheen kunnen kijken. Dan weet je al dat hij waarschijnlijk niet goed gaat werken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Desinfectiegel

Maxime heeft ook gecheckt hoe groot de kans is dat er door het op- en afdoen van je mondkapje juist meer bacteriƫn op je gezicht komen. Dat deed ze door haar mondkapje met vieze handen op en af te zetten en er daarna op te schijnen met een blacklight. "Mijn hele gezicht zat eigenlijk onder. Vooral in de gebieden rondom mijn mond en neus. Dat zijn plekken waar je toch veel aan zit. Wat je dus eigenlijk moet doen, is je hand ontsmetten met desinfectiegel voordat je een mondkapje opdoet en ook voordat je hem afdoet."

Ster advertentie
Ster advertentie