Up 2 Date

Brits onderzoek toont aan: 'Er is mogelijk leven op venus'

foto: Unsplash/Fox
  1. Newschevron right
  2. Brits onderzoek toont aan: 'Er is mogelijk leven op venus'

Een eeuwige vraag onder ruimtewetenschapper (en sci-fi-fans) is en blijft: is er buitenaards leven? Waar men het de afgelopen tijd vooral moest doen met wat vage Area 51-complottheorieën, is er nu toch echt degelijk bewijs dat er sprake is van leven op een andere planeet. Een groep Britse onderzoekers deed namelijk een bijzondere ontdekking op Venus.

Kleine organismen

In de dampkring van Venus hebben de wetenschappers sterke aanwijzingen voor leven gevonden. Het team heeft ontdekt dat er in de dampkring zogeheten 'microbes' zweven. Dit zijn kleine organismen die aantonen dat er sprake zou kunnen zijn van leven op de planeet. Dat blijkt uit het onderzoek van de wetenschappers.

'Overleven zonder zuurstof'

Tevens werd er in de wolken van Venus het molecuul fosfine gemeten. Dat is een gas die ontstaat door het toedoen van microbes, die in staat zijn te overleven in omgevingen zonder zuurstof.

Nog niet zeker, maar sterke aanwijzingen

De wetenschappers hebben daarbij gekeken of de fosfine wellicht afkomstig kan zijn van een andere bron, zoals bliksem of vulkanen. Echter zit er in de dampkring van Venus 10.000 keer zoveel van de stof als zulke bronnen ooit zouden kunnen produceren. Daardoor lijkt het voor de wetenschappers onmisbaar dat de stof wordt geproduceerd door levende wezens. Voor een daadwerkelijke bevestiging van leven is meer onderzoek nodig, dus geheel zeker is het (nog) niet.

Ster advertentie
Ster advertentie