Up 2 Date

Hoe Trump heilige begraafplaatsen Native Americans opblaast voor grensmuur

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Hoe Trump heilige begraafplaatsen Native Americans opblaast voor grensmuur

In de Amerikaanse staat Arizona zijn bouwploegen deze maand begonnen met de constructie van een zeventig kilometer lange stalen muur langs de grens met Mexico. Dat gebeurt momenteel in Monument Hill, een deel van het door UNESCO erkende natuurgebied genaamd Organ Pipe Cactus National Monument. De inheemse mensen van de Tohono O’odham Nation-stam zien dit gebied als heilige een plek en moeten op dit moment toekijken hoe delen van dit eeuwenlang bewoonde gebied worden opgeblazen voor de grensmuur.

Geen overleg met Tohono-mensen

Met de wensen van de Tohono-mensen lijkt de overheid geen rekening te houden. Volgens de overheid zou er namelijk niets aan de hand zijn, in een statement verklaart het dat er “op basis van uitgevoerde onderzoeken geen biologische, culturele of historische locaties geïdentificeerd zijn binnen het projectgebied." Ondanks dat zeggen ze wel te blijven overleggen met lokale overheden en stammen. Iets waar helemaal niets van klopt volgens voorzitter Ned Norris van de Tohono O’odham Nation en congreslid Raúl Grijalva. Beide mannen zetten zich in voor de stam en bezochten het gebied samen met archeologen die het gebied al jaren bestuderen.

In een verklaring vertelt Norris dat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en Grensbescherming hen niet heeft betrokken bij het overleg van de bouwplannen. “We hebben een brief verstuurd met daarin al onze bezorgdheden en de alternatieven die we aanraden. Dat was rond begin november en op 10 januari ontving ik een antwoord. Maar eigenlijk was het geen antwoord, omdat ze uiteindelijk al onze aangeboden aanbevelingen negeerden.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heilige begraafplaatsen

Monument Hill is een plek met veel historische waarde voor de leden van de Tohono O’odham Nation. Hun voorouders vochten hier in de achttiende eeuw tegen krijgers van de vijandelijke Apache-stam. De Apache-krijgers werden daarna door de Tohono-mensen op een respectvolle manier begraven in Monument Hill. Deze stammen leefden al lange tijd in dit gebied, zelfs voordat de grens tussen Amerika en Mexico werd getrokken.

Bedreiging voor natuur

Maar er speelt meer. De Tohono’s zijn namelijk ook bang dat de bouw van deze grensmuur gevolgen heeft voor de natuur. Ze vrezen dat de muur de migratie van wilde dieren zal verstoren en het voortbestaan van bedreigde diersoorten wordt bedreigd. Zo is het gebied een van de weinige plekken waar de Quitobaquitovis en de bedreigde Sonoyta modderschildpad nog steeds in het wild leven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe kan dit allemaal?

In 2005 werd de zogenaamde REAL ID-vrijstelling ingevoerd. Daardoor heeft de overheid het recht om alle wetten te negeren die in de weg staan van de nationale veiligheid. Volgens Grijalva zou dit de reden zijn waarom Trump zijn gang kan gaan en zijn grondwettelijke plicht kan omzeilen om met inheemse volkeren te overleggen en hen te betrekken bij beslissingen die van invloed zijn op henzelf. Wat Grijalva in een brief aan het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en Grensbescherming schrijft, lijkt genoeg te zeggen: “Sinds 2005 werd deze vrijstelling 21 keer gebruikt, waarvan zestien keer in de afgelopen twee en een half jaar.”

Ster advertentie
Ster advertentie