Up 2 Date

AIVD: "Terroristische aanslag door rechtsextremisten inmiddels voorstelbaar"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. AIVD: "Terroristische aanslag door rechtsextremisten inmiddels voorstelbaar"

Steeds meer rechtsextremistische groepen verheerlijken het gebruik van terroristisch geweld. Dat heeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vanmorgen bekendgemaakt in het jaarverslag over 2021. Volgens de geheime dienst zijn terroristische aanslagen door rechtsextremisten inmiddels voorstelbaar.

Fantaseren over terroristische aanslag

Vooral kwetsbare jongeren met extreemrechtse ideeën zouden in besloten chatgroepen geweld verheerlijken en fantaseren over het plegen van een terroristische aanslag. Volgens de AIVD zijn de jongste leden van zulke chatgroepen pas 13 jaar oud. De oudste leden zijn rond de 30 jaar oud. Nieuwe aanhangers van extreemrechtse idealen worden vooral tijdens het spelen van online games of via sociale media geworven. De aanhangers zouden in de toekomst een rassenoorlog op gang willen brengen om zo de kans te krijgen een staat te stichten met enkel witte mensen. Terroristische aanslagen zouden een van de manieren zijn om een oorlog te ontketenen.

"Chaos, haat en geweld"

Erik Akerboom, directeur van de AIVD, meldt aan de NOS dat het wereldbeeld van rechtsextremisten een is waarin witte mensen in onder andere Nederland structureel worden benadeeld. "Rechtsextremisten juichen chaos toe, sluiten minderheden uit en praten geweld goed, in de hoop op werkelijke, gewelddadige omwenteling in Nederland." Daarnaast zouden rechtsextremisten ook zonder geweld de democratische rechtsorde kunnen ondermijnen. "Door anderen hun rechten te ontzeggen, dreigen ze de rechtsorde langzaam te ondermijnen. Dat legt een basis voor de gewenste chaos, haat en geweld."

Anti-overheidsactivisten radicaliseren verder

Naast de dreiging van rechtsextremistische groepen heeft de AIVD geconstateerd dat anti-overheidsactivisten steeds verder radicaliseren, vooral tijdens de coronapandemie. Dat werd onder andere zichtbaar door een grote toename van bedreigingen van politici, wetenschappers, medici, politieagenten en journalisten. "Het sluipende gevaar van deze ontwikkeling is tegelijkertijd dat wantrouwen, desinformatie en polarisatie het vertrouwen in de democratie aantast en ertoe kan leiden dat mensen zich terugtrekken in een parallelle samenleving."

Ster advertentie
Ster advertentie