Up 2 Date

Russische tv-medewerkster protesteert live tijdens staatsjournaal tegen oorlog

foto: Twitter
  1. Newschevron right
  2. Russische tv-medewerkster protesteert live tijdens staatsjournaal tegen oorlog

Een medewerkster van het belangrijkste staatsjournaal in Rusland heeft live op tv geprotesteerd tegen de oorlog in Oekraïne. Voor die actie is ze aangehouden en riskeert ze nu een jarenlange celstraf.

'Ze liegen je voor'

Het gaat om Marina Ovsiannikova, die al jaren voor de Russische staatszender Channel 1 werkt. Op beelden is te zien hoe zij tijdens het journaal de studio binnenstormt en achter de tv-presentatrice gaat staan met een poster in haar handen. Daarop valt onder meer in het Engels en Russisch te lezen: "Stop de oorlog, geloof niet in propaganda, ze liegen je voor". Onderaan valt nog "Russen tegen de oorlog" te lezen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik schaam me diep'

Voor haar actie verspreidde Ovsiannikova nog een video op social media, waarin te zien is dat ze een ketting draagt met de Russische en Oekraïense kleuren. "Wat momenteel gebeurt in Oekraïne is een misdaad en Rusland is de agressor", vertelt Ovsiannikova in de video.

"De verantwoordelijkheid voor deze agressie ligt maar bij één persoon: Vladimir Poetin. Mijn vader is Oekraïens en mijn moeder Russisch. Ze zijn nooit vijanden geweest. Helaas heb ik in de laatste jaren gewerkt voor Channel 1 en de Kremlin-propaganda verspreid. Ik schaam me daar nu diep voor. Ik schaam me dat ik leugens vertelde op televisie en de Russen heb voorgelogen. Wij Russische mensen zijn bedachtzaam en slim. Het ligt in onze macht om al deze machteloosheid en domheid te stoppen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lange celstraf

Met haar actie riskeert Ovsiannikova een celstraf tot maar liefst vijftien jaar. Haar protest wordt namelijk als illegaal gezien in Rusland. Dit omdat het in Rusland verboden is om te demonstreren tegen de oorlog. Door een nieuwe wet is het niet toegestaan om anders te berichten dan wat het Kremlin voorschrijft. Zo mag er onder meer niet gesproken over een 'invasie' of 'oorlog' in Oekraïne.

De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie