Up 2 Date

Xbox versus PlayStation: de gamestrijd is begonnen

foto: Hogwarts Legacy - Playstation 5
  1. Newschevron right
  2. Xbox versus PlayStation: de gamestrijd is begonnen

Het is een decennia oude strijd om wie de beste is: Xbox of PlayStation? Na zeven jaar sinds de laatste releases van Microsoft en Sony, gaat de volgende vechtronde echt van start nu de laatste details bekend zijn gemaakt van de Playstation 5.

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: het zal geen goedkoop grapje worden. Zowel de PlayStation 5 en de Xbox Series X krijgen een prijskaartje van 499 euro. Voor de gamer met een kleinere bankrekening is voor het eerst een goedkopere versie te krijgen. Zowel Xbox als PlayStation gaan full digital wat betekent: geen games meer in een doosje. Daardoor kan een goedkopere versie worden aangeboden.

"De mijne is vier keer duurder"

De Xbox Series S is te verkrijgen voor 299 euro maar is grafisch ook iets minder. De PlayStation 5 Digital Edition kost 399 euro en levert niet in op kwaliteit. Zojuist is bekend gemaakt dat de next-gen Playstation op 19 november in de winkel ligt, maar vele pre-orders zijn inmiddels al niet meer leverbaar. De Xbox komt daartegen een week eerder uit in november. Vanaf volgende week zal de voorverkoop van start gaan.

Dan de games. Het ziet ernaar uit dat PlayStation games ongeveer 25 procent duurder worden. Voor Xbox is het nog niet duidelijk of dit ook gaat gebeuren, maar het zou wel logisch zijn. Dat heeft ermee te maken dat games ontwikkelen steeds meer tijd kost en daarmee dus ook duurder wordt.

Xbox heeft met Game Pass wel weer een ander voordeel. Gamers kunnen dankzij dit 'Netflix voor Xbox-abonnement' onbeperkt kiezen uit 150 verschillende games. Ook ontdek je sneller de kleine parels onder de indiegames die worden gemaakt door onafhankelijke gamemakers. Ook oudere games uit 2000 zijn steeds vaker te spelen via Game Pass. Kudo's voor Xbox.

Een aantal games zijn alleen op de PlayStation te spelen zoals God of War of The Last of Us en daarmee weet PlayStation zich te onderscheiden. Wel kan er met een speciaal PlayStation Plus abonnement de aangekondigde games al gespeeld worden nog vóór de verkoop.

Welke kies jij?

Welke van de twee uiteindelijk het meest succesvol gaat zijn, zal moeten blijken. De afgelopen jaren zijn er twee keer zo veel PlayStations verkocht als die van de Xbox One. Waar PlayStation echt de grenzen pusht van de mogelijkheden in gaming, lijkt Xbox zich nu meer te richten op de veelzijdige gamer.

Ster advertentie
Ster advertentie