Up 2 Date

Vrouwen en personen van kleur mogelijk in 2025 voor het eerst naar de maan

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Vrouwen en personen van kleur mogelijk in 2025 voor het eerst naar de maan

Na ruim 53 jaar gaat het eind deze maand eindelijk weer gebeuren. Op 29 augustus wordt de enorme Artemis 1-raket naar de maan gelanceerd. De raket zal weliswaar onbemand gelanceerd worden, maar de Artemis 3 moet daar in 2025 verandering in brengen. Die wordt namelijk wel met astronauten aan boord gelanceerd en mogelijk zal de bemanning voor het eerst ook bestaan uit vrouwen en personen van kleur.

Gelijkheid

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft achttien astronauten geselecteerd die kans maken om in 2025 hun eerste stappen te zetten op de maan. Van deze selectie is de helft vrouw en ook mensen van kleur worden vertegenwoordigd in de groep. Ten tijde van de eerste maanlanding in juli 1969 bestond de bemanning nog volledig uit witte mannen.

Ruim 50 jaar na de eerste maanlanding heeft NASA gelijkheid als een van de officiële doelen gesteld bij Artemis. Deze nieuwe missie moet een nieuwe generatie inspireren zoals Apollo dat in de jaren zestig deed. Daarnaast heeft NASA als doel om ontdekkingen te doen en economische kansen te creëren. Door Artemis is er namelijk een hoop werkgelegenheid gecreëerd en soortgelijke missies moeten in de toekomst ook voor meer banen op hoog niveau zorgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ervaring opdoen voor volgend doel

Van de achttien astronauten zullen in 2025 uiteindelijk slechts twee - in elk geval één vrouw - daadwerkelijk op de maan landen. Twee andere astronauten blijven in de capsule achter. Het is de bedoeling om op de zuidpool van de maan te landen en daar een week te blijven. Dit moet het begin worden van langere en uiteindelijk zelfs permanente verblijven. Volgens NASA kan daarmee ervaring opgedaan worden voor het volgende grote doel: wonen op Mars.

Ster advertentie
Ster advertentie