Up 2 Date

Joséphine Baker krijgt als eerste zwarte vrouw plekje in het Panthéon

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Joséphine Baker krijgt als eerste zwarte vrouw plekje in het Panthéon

De Amerikaans-Franse zangeres, actrice, danseres en verzetsstrijder Joséphine Baker krijgt 30 november een plekje in het nationale mausoleum Panthéon in Parijs. Alleen de belangrijkste of beroemdste vertolkers en vertegenwoordigers van de natie sinds de Franse revolutie krijgen een plek in het Panthéon. Volgens Franse media is dit een keus van president Emmanuel Macron.

Best betaalde artiest

Freda Josephine McDonald, de echte naam van Joséphine, werd in 1906 geboren in Saint Louis. Als kind werkte ze als dienstmeisje en als tiener was ze een lange tijd dakloos. Ze groeide uit tot entertainer en vertrok zelfs naar New York. In 1925 trad ze op in Parijs en werd ze een van de best betaalde artiesten van Frankrijk. Toen ze in 1937 trouwde met Fransman Jean Lion kreeg ze de Franse nationaliteit.

Verzetsstrijder

Joséphine was niet alleen artiest. In de Tweede Wereldoorlog werkte ze als geheimagent, verzetsstrijder en onderofficier van de Franse luchtmacht. Hiervoor kreeg ze meerdere onderscheidingen. Tot aan haar dood in 1975 bleef ze zich inzetten voor een betere wereld. Zo maakte ze zich hard voor de rechten van zwarte Amerikanen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Martin Luther King

In 1963 liep ze met Martin Luther King mee in de March on Washington waarbij ze de enige vrouwelijke spreker was. Na zijn dood werd haar gevraagd om de plaats van Martin Luther King in te nemen. Ze bedankte echter voor de eer, omdat ze haar kinderen te jong vond om hun moeder te verliezen.

Ster advertentie
Ster advertentie