Up 2 Date

Parijs plaatst eerste standbeeld van zwarte vrouw die streed tegen slavernij

foto: Bertrand Guay/ANP
  1. Newschevron right
  2. Parijs plaatst eerste standbeeld van zwarte vrouw die streed tegen slavernij

Parijs krijgt voor het eerst een standbeeld dat wordt opgedragen aan een zwarte vrouw. In de Franse hoofdstad komt een beeld van Solitude, een vrouw die in het begin van de negentiende eeuw streed tegen slavernij op het Franse Caribische eiland Guadeloupe.

Tijdens de opening van een park in Parijs dat is vernoemd naar Solitude, liet burgemeester Anne Hidalgo weten dat er ook een standbeeld van de vrouw komt te staan. "Deze vrouw heeft met haar moed en waardigheid de weg naar de definitieve afschaffing van de slavernij in Frankrijk geopend", vertelt Hidalgo tijdens de opening.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verzet

Guadeloupe is een Frans overzees gebiedsdeel. De slavernij werd in 1794 afgeschaft in Frankrijk, maar in 1802 wilde Napoleon de slavernij opnieuw invoeren op het eiland. Solitude sloot zich aan bij een groep tot slaaf gemaakte mensen die streden voor hun vrijheid. Haar verzet kostte haar leven. Op 30-jarige leeftijd werd de vrouw, een dag na haar bevalling, opgehangen.

Krachtig symbool

Op Twitter laat de Parijse burgemeester weten dat ze blij is met het standbeeld. "Een krachtig symbool om haar strijd nooit te vergeten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie