Up 2 Date

Afro-Amerikaanse vrouwen krijgen hoogst haalbare medaille voor werk NASA

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Afro-Amerikaanse vrouwen krijgen hoogst haalbare medaille voor werk NASA

Drie Afro-Amerikaanse vrouwen hebben Amerikaanse geschiedenis geschreven met hun werk voor NASA. Zij krijgen hiervoor Congressional Gold Medals. Dat is een prijs die door het Amerikaans Congres wordt uitgereikt. Het is samen met de Presidential Medal of Freedom de hoogste burgerlijke onderscheiding in de Verenigde Staten. Het verhaal van de drie vrouwen wordt vertelt in de film Hidden Figures.

Obama

Dorothy Vaughan, Mary Jackson en de 101-jarige Katherine Johnson krijgen deze onderscheiding omdat zij wiskundige en baanbrekende data bij NASA hebben aangeleverd. Hierdoor is de eerste succesvolle Amerikaanse ruimtemissie werkelijkheid geworden. Katherine is de enige van de drie die nog in leven is om de medaille in ontvangst te nemen. Voor Katherine is dit niet de eerste keer dat zij een bijzondere medaille krijgt, zo kreeg ze ook in 2015 de hierboven genoemde Presidential Medal of Freedom van Obama.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Hidden Figures'

De film 2016 film Hidden Figures gaat over een waargebeurd verhaal over drie Afro-Amerikaanse vrouwen. Zij zijn de strijd aangegaan tegen discriminatie en hebben revolutionaire werk verricht bij NASA. Hierdoor winnen de drie vrouwen, gespeeld door Taraji P. Henson, Janelle Monáe and Octavia Spencer, de ruimtewedloop voor de VS.

Ster advertentie
Ster advertentie