Up 2 Date

Politie doet onderzoek naar medewerkers die in 'kwaadaardige elite' geloven

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie doet onderzoek naar medewerkers die in 'kwaadaardige elite' geloven

Het politiekorps doet momenteel onderzoek naar eigen medewerkers die geloven dat een geheime 'kwaadaardige elite' de wereld regeert. Dat laat een woordvoerder van het korps weten na vragen van NU.nl. Dit doet de politie naar aanleiding van de analyse Met de rug naar de samenleving, waarin naar voren komt dat steeds meer Nederlanders zich tegen de overheid keren.

Eerder voorgekomen

Volgens de woordvoerder is het lastig om te zeggen hoeveel medewerkers er momenteel worden onderzocht. "Dit komt omdat de begrippen die onder anti-institutioneel extremisme vallen vrij breed zijn. En omdat er meerdere handelwijzen kunnen zijn die aanleiding geven tot een oriënterend of een disciplinair onderzoek." Onder anti-institutioneel extremisme wordt een fenomeen verstaan waarbij mensen zich vanuit ideologisch motief specifiek richten tegen democratische instituties en processen. Daarbij zijn ze bereid om (niet-)gewelddadige activiteiten te verrichten die de democratie ondermijnen.

De woordvoerder legt aan NU.nl uit dat de politie een weerspiegeling is van de samenleving. Om die reden is het in het verleden weleens voorgekomen dat werknemers extreme ideeën hebben uitgedragen, wat leidde tot interne onderzoeken. "Daarbij richten personen zich tegen de legitimiteit van de eigen overheid." De politiewoordvoerder erkent dat medewerkers vrij zijn om te denken wat ze willen. Echter moeten ze in het werk wel neutraal zijn. "Bij het afleggen van de ambtseed zweren zij trouw aan de koning, de grondwet en de wetten van ons land. Gedrag of uitingen die daarmee in strijd zijn, gaan niet samen met het werken bij de politie. Ook niet als je dat in je privétijd zegt of doet."

AIVD doet geen onderzoek naar politie

NU.nl heeft ook navraag gedaan bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) naar aanleiding van het onderzoek Met de rug naar de samenleving. De AIVD heeft laten weten op dit moment niet specifiek onderzoek te doen naar politiemedewerkers die extremistische opvattingen hebben. "In het kader van onderzoek kan het zijn dat we politiemedewerkers tegenkomen. Maar dan nog hangt het van de inschatting van de dreiging af of we besluiten om verder onderzoek te doen", aldus een woordvoerder.

Steeds meer mensen keren zich tegen de overheid

Gisteren werd bekend dat steeds meer Nederlanders zich keren tegen officiële instanties en de overheid zien als (onderdeel van) een kwaadaardige elite. Dat blijkt uit de analyse Met de rug naar de samenleving van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV), Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de politie.

Volgens de NCTV, AIVD en politie groeit het aantal mensen dat gelooft in de complottheorie harder dan ooit. In de analyse worden grote zorgen geuit over deze groeiende groep mensen. Zo zouden steeds meer personen zich 'autonoom' of 'soeverein' noemen en zouden officiële instanties "duizenden brieven ontvangen van burgers die zich nadrukkelijk buiten de samenleving proberen te plaatsen". Volgens de onderzoekers kan deze ontwikkeling leiden tot meer geweldsincidenten en brengt het de democratie in gevaar.

Ster advertentie
Ster advertentie