Up 2 Date

Politie-eenheid Oost-Nederland wil agent ontslaan na racistische uitspraken in Parijs

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Politie-eenheid Oost-Nederland wil agent ontslaan na racistische uitspraken in Parijs

De politie-eenheid Oost-Nederland grijpt hard in na racistische uitspraken die te horen zijn in een video van agenten tijdens een privé-uitje in Parijs. Het onderzoek van politie Oost-Nederland heeft dit geconcludeerd. Een van de agenten krijgt strafontslag en een ander wordt overgeplaatst naar een ander team. Daarnaast worden twee leidinggevenden berispt en krijgen twee andere betrokkenen een waarschuwing. ''Daar staat er eentje met een bomgordel'', was onder andere te horen in de video.

Straffen

In maart verspreidde zich een video via sociale media, waarin racistische taal te horen was van de politiemedewerkers. ''Dit is gewoon een Marokkaanse markt'', was er te horen, net als ''Er staat er eentje met een bomgordel.'' Politiechef Janny Knol van de eenheid Oost-Nederland benadrukt dat het hele filmpje, inclusief de toon en context, een grote impact had. In een interview met het AD vertelt ze: ''Een deel van de medewerkers heeft zich laatdunkend uitgelaten over andere mensen. Dit past niet bij de verbindende politie die wij willen zijn. Zij hebben er in meer of mindere mate aan bijgedragen dat het vertrouwen in de politie is beschadigd.'' Momenteel zijn de voorgestelde straffen voor de twee agenten in behandeling bij de Adviescommissie grondrechten en functie-uitoefening politieambtenaren (AGFA Politie) en zijn nog niet definitief. Eerder werden alle zes betrokken medewerkers al op non-actief gesteld.

Overige straffen

Naast het strafontslag en de overplaatsing van de twee agenten, zijn er nog twee andere politiemedewerkers gestraft door de politie. De twee leidinggevende agenten ontvingen een schriftelijke berisping omdat ze niet ingrepen om de ongepaste uitlatingen te stoppen. Hun uitspraken zorgden zelfs voor meer grensoverschrijdende opmerkingen. De politieleiding beschouwt dit als plichtsverzuim. Op de vraag of zij hun berisping wegens plichtsverzuim zullen voelen antwoordt Knol: ''Ja, dit gaat om eer, de beroepscode, in een organisatie zoals de politie is zo’n maatregel heel voelbaar. Dit is echt een groot ding. Dit gaat in je dossier.'' Twee andere betrokken agenten hebben een formele waarschuwing gekregen. In hun geval is geen plichtsverzuim vastgesteld en hebben ze ook geen kwetsende uitspraken gedaan.

Ster advertentie
Ster advertentie