Up 2 Date

Politietop wil strenger optreden tegen racisme: "Waar nodig volgt ontslag"

foto: ANP | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Politietop wil strenger optreden tegen racisme: "Waar nodig volgt ontslag"

De politie wil strenger gaan optreden tegen racisme en discriminatie onder medewerkers en indien nodig mensen ontslaan. Dat blijkt uit een verklaring van tachtig functionarissen uit de politietop, twee weken na het uitzenden van de 2Doc De blauwe familie. Daarin vertellen agenten hoe ze door collega's gediscrimineerd en weggepest werden. "Daar hoort altijd een sanctie op te volgen. En daar waar nodig volgt ontslag", aldus de verklaring volgens NRC.

'Altijd consequenties'

Volgens plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer, hoogst verantwoordelijke voor het diversiteitsbeleid, heeft de documentaire binnen de politie veel indruk gemaakt en "het racismedebat in een stroomversnelling gebracht." Agenten die zich racistisch uiten, zullen niet langer wegkomen met 'een goed gesprek', vertelt ze tegen de krant.

"Excuses zoals dat gebeurde onder het mom van werkdruk en stoom afblazen gaan niet meer op. Discrimineren, racistisch gedrag, buitensluiten, het moet altijd consequenties hebben. Het betekent niet dat altijd ontslag volgt, maar het is wel het uitgangspunt van waaruit we de schending beoordelen."

Coördinator

Ook wordt de Utrechtse commissaris Johan van Renswoude aangesteld als speciale coördinator racisme en discriminatie. Alle gevallen moeten voortaan via hem op dezelfde manier, centraal worden afgehandeld. "Zo hopen we meer regie te houden op de handhaving van de nieuwe normen en uniforme jurisprudentie te ontwikkelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verscherping

Als deze plannen echt in de praktijk worden gebracht, betekent dat een verscherping van hoe het er nu aan toegaat bij de politie. Zo werden agenten die zich racistisch uitlieten de afgelopen jaren nog regelmatig overgeplaatst, of ze kwamen er vanaf met een schriftelijk waarschuwing. Een bekend voorbeeld is dat van de Rotterdamse agenten die racistische appjes stuurden.

In een intern gedeelde video waarin leidinggevenden aan het woord komen, wordt de nieuwe aanpak vandaag gedeeld onder politiemedewerkers. "Kijk niet weg, want het gebeurt hier onder onze ogen."

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie