Up 2 Date

Omstreden Rotterdamse agenten worden uit het basisteam Delfshaven gezet

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Omstreden Rotterdamse agenten worden uit het basisteam Delfshaven gezet

Na de gelekte racistische appjes van verschillende Rotterdamse agenten en het daaropvolgende protest, is de Rotterdamse raad in overleg gegaan met burgemeester Aboutaleb. Wat er precies uit dit overleg naar voren is gekomen is onduidelijk. Wel heeft de politie bekendgemaakt dat de agenten hun werk in het basisteam Delfshaven niet voort zullen zetten.

Verplaatsing

Uit het statement van de politie blijkt dat er al geruime tijd gesprekken gevoerd werden over het lot van de agenten. "Uit alle gesprekken die zijn gevoerd in het district en de ervaringen die de wijkagenten hebben opgehaald in de wijken, blijkt dat het draagvlak voor deze collega’s dusdanig is afgenomen dat vorige week met hen het gesprek is aangegaan over de mogelijkheid van een verplaatsing", aldus de politie.

Rust terugbrengen

Volgens de politie is het beter dat de agenten buiten het district aan het werk gaan om zo de rust terug te brengen en het vertrouwen van burgers in Delfshaven terug te winnen. Momenteel wordt er samen met de agenten gekeken wordt naar een passende plek binnen of buiten de eenheid.

Investeren in diversiteit

Alle commotie rondom de racistische appjes hebben duidelijk een effect gehad. Onlangs maakte de politie namelijk bekend dat binnen vijf jaar 35 procent van de agenten een migratieachtergrond moet hebben. Volgens politiechef Martin Sitalsing biedt dit de politie een kans om echte verandering te bewerkstelligen en te investeren in diversiteit.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie