Up 2 Date

Politie wil binnen 5 jaar 35 procent agenten met migratieachtergrond

foto: ter illustratie - Shutterstockfoto: ter illustratie - Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Politie wil binnen 5 jaar 35 procent agenten met migratieachtergrond

In een actieplan van de Nationale Politie staat dat ze in 2026 een stuk inclusiever en meer divers willen zijn. Zo willen ze dat in 2026 35 procent van de agenten een migratieachtergrond heeft. Twee politiechefs zullen toezien op het uitvoeren van het plan 'Politie voor Iedereen'.

Drastische verandering

Het plan moet gaan zorgen dat er een 'drastische verandering' van het personeelsbestand plaatsvindt. Momenteel werken er ongeveer 63.000 mensen bij de politie. De komende 5 jaar gaan veel agenten met pensioen, dus er zijn zeker zo’n 17.000 nieuwe agenten nodig.

Aantrekkelijke werkgever

"Dit is dé kans om te investeren in diversiteit en in een nieuwe cultuur om echte veranderingen te bewerkstelligen", vertelt Martin Sitalsing tegen NRC. Hij is een van de politiechefs die gaat toezien op het nieuwe plan. "Binnenhalen is een aspect", legt Sitalsing uit in het NOS Radio 1 Journaal. "We moeten de goede kanalen aanboren en op de juiste plekken zijn. Maar we moeten ook, als het gaat om imago, laten zien aan mensen met een migratieachtergrond dat de politie een aantrekkelijke werkgever is."

Druk en aandacht

De politiechef realiseert zich dat de politie 'wel wat te doen heeft', met onder meer het nieuws over racistische appjes van Rotterdamse agenten in het achterhoofd. Er zijn vaker plannen geweest om een inclusiever team te creëren, maar dat is tot nu toe nooit gelukt. Toch denkt Sitalsing dat het deze keer anders zal zijn. "We hebben nu een momentum te pakken vanwege de druk en aandacht van buitenaf over diversiteit."

Etnisch profileren

Verder staat in het plan dat de politie meer wil doen om etnisch profileren tegen te gaan. "We hebben daar onder meer virtualrealitytrainingen voor georganiseerd. Vanuit reële praktijksituaties kunnen we dan trainen op onbevooroordeeld waarnemen en controleren." Daarnaast is er een app ontwikkeld waarin agenten kunnen zien wie ze gecontroleerd hebben en met welk resultaat. "Zodat we niet alleen individueel, maar ook op teamniveau kunnen zien of het terecht of onterecht was en daar onderling het gesprek over kunnen aangaan."

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie