Up 2 Date

Meer inzicht in appjes tussen omstreden Rotterdamse agenten

foto: Hümeyra
  1. Newschevron right
  2. Meer inzicht in appjes tussen omstreden Rotterdamse agenten

Afgelopen zondag protesteerden honderden mensen die het ontslag wilden zien van de vijf agenten die racistische appjes stuurden. Vandaag publiceerde een onafhankelijke commissie haar bevindingen, die meer inzicht geven in hoe het eraan toeging binnen de appgroep.

Mishandeling

Op 21 januari 2019 stuurt een van de agenten een filmpje door van een witte jongen die mishandeld wordt door een groep jongeren met een getinte huidskleur. "Dit is bij mij in de wijk", schrijft de agent. "Kankervolk. Allemaal kapot maken." Volgens zijn verklaringen aan de commissie maakten de beelden hem boos omdat ze hem lieten terugdenken aan eigen ervaringen. Zijn collega's reageren instemmend op zijn berichten. "Ja, kut volk", "kk mongolen" en "pauper allochtonen" typen collega's. Een ander adviseert: "Meteen schieten." Als iemand dan zegt dat deze jongens uit het filmpje wel zullen worden aangehouden, appt een agent: "Mag het hopen voor ze. Anders rij ik ze dood."

Humeyra

Ook wordt uit de bevindingen van de commissie nog duidelijker wat er rondom Humeyra werd gezegd, het 16-jarige meisje dat door Bekir E. werd vermoord op het schoolplein. Toen zijn bekentenis werd besproken, reageerde een van de agenten: "Flikker". Een andere agent suggereerde dat hij er vermoedelijk vanaf zou komen met een taakstraf. "Veel te veel", reageert een andere agent dan. "Gelukkig ben jij geen rechter. Die gozer heeft goed gehandeld, weer een Turk minder. Vrijspraak. En een schadevergoeding voor de dagen dat hij al gezeten heeft."

Diezelfde agent zegt op 18 maart 2019, als Gökmen T. een aanslag pleegt in een tram in Utrecht: "De trams die over het algemeen door ons gebied rijden mogen ze allemaal uitroeien hoor." De agent zegt daarover niet meer te weten wat hij precies bedoelde. Mogelijk waren ze sarcastisch bedoeld, zegt hij. "Een foute grap."

Agent stapte uit appgroep

Binnen de appgroep lopen werk en privé vaak door elkaar heen. Een van de deelnemers, een Marokkaans-Nederlandse agent, gaat het allemaal te ver. Tien minuten na de discussie over het filmpje verlaat hij de appgroep. Hij vindt de berichten racistisch en discriminerend. "Waren z'n broers. En niffos", reageert iemand nadat de agent de appgroep verliet. "Is altijd dat kanker volk. Kennelijk sluit hij zijn ogen voor problemen met dit soort mafkezen." Een andere agent voorziet echter dat het verlaten van de appgroep nog een staartje zou kunnen krijgen. "Dat wordt nog een relletje", zegt hij.

Uiteindelijk kreeg hij gelijk, want twee jaar later stonden er honderden mensen te protesteren bij het politiebureau op het Marconiplein in Rotterdam. Zij eisten het ontslag van de agenten die racistische appjes verstuurden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie