Up 2 Date

'Fatale mishandeling Arnhem hoorde bij reeks van vijftien pedojachten'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Fatale mishandeling Arnhem hoorde bij reeks van vijftien pedojachten'

De fatale mishandeling van een 73-jarige Arnhemmer was onderdeel van een reeks van vijftien pedojachten. Op die bevinding stuitten het Openbaar Ministerie en de politie op na onderzoek naar het fatale incident. De Gelderlander meldt dat tien minderjarige verdachten zich de komende weken bij de jeugdrechter moeten verantwoorden voor negen van deze vijftien incidenten.

Vijftien incidenten

Een van die negen mishandelingen in de reeks werd een 73-jarige Arnhemmer dus fataal. Twee weken later zei het OM dat de man in de val was gelokt door pedojagers. De politie en het OM lieten weten dat het pedojagen moest stoppen.

Twee van de vijf verdachten in deze zaak bleken ook bij andere gevallen van pedojacht betrokken te zijn, waarna de recherche een tweede onderzoek begon. Daaruit kwamen vijftien incidenten naar voren. Bij negen van deze gevallen is er genoeg bewijs voor vervolging. De overige zes incidenten zouden zijn afgevallen, omdat de slachtoffers uit schaamte geen aangifte durfden te doen of omdat de politie het bewijs niet rond kreeg.

Groep verschilde per keer

De tien verdachten kennen elkaar via school, voetbal of sociale media. De groepjes waarmee vermeende kindermisbruikers in de val werden gelokt, verschilden per keer. Soms was dat met z'n vijven, maar vaker met z'n drieën of tweeën.

250 incidenten

De politie en het OM waarschuwden in oktober al dat pedojagers zich aan de wet moeten houden. Sinds juli vonden er zeker 250 incidenten met pedohunters plaats. "Dat varieert van klemrijden tot mishandelen, bedreigen en het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van mensen op internet. Dit zijn alleen de incidenten waarvan wij weten. Vermoedelijk zijn het er veel meer", zei Politiechef Oscar Dros in november al.

Ster advertentie
Ster advertentie