Up 2 Date

Politie onthult: 30 meldingen van racisme in 6 maanden

foto: ter illustratie - Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Politie onthult: 30 meldingen van racisme in 6 maanden

In de afgelopen zes maanden hebben politieagenten door heel Nederland dertig meldingen gedaan van racistische of discriminerende uitlatingen en gedragingen van collega's. Dat meldt NRC.

Meldingen

Het is voor het eerst dat de politie een inzicht geeft in de meldingen over racisme en discriminatie binnen de organisatie. De dertig meldingen kwamen binnen bij de vorig jaar aangestelde coördinator racismebestrijding bij de politie en werden voornamelijk gemaakt door leidinggevenden.

Een van de laatste meldingen gaat over een agent in Den Haag die vorige week is geschorst. De agent is al jaren actief in de PVV van Geert Wilders en stond in 2022 op de kandidatenlijst van de partij. Hij wordt onderzocht vanwege 'zeer ongepaste uitlatingen op sociale media'.

'We kijken niet meer weg'

Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer van de Nationale Politie zegt in gesprek met NRC dat in opspraak geraakte agenten nu sneller dan vroeger geschorst worden om vervolgens een onderzoek in te stellen. "Voorheen was er nogal eens handelingsverlegenheid binnen de politie om in dit soort gevallen op te treden", zegt Huyzer. "Dan werd er nogal eens gezegd: hij gaat bijna met pensioen of het was privé. Maar nu kijken we niet meer weg en durven we door te pakken."

Het aantal meldingen in het afgelopen jaar doet er volgens Huyzer niet toe. "Het gaat erom dát collega's melden, dat we de meldingen onderzoeken en dat we er adequaat en eenduidig op reageren. Wie de grens overgaat, zal dat altijd voelen."

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie