Up 2 Date

Tesla moet oud-medewerker 3,2 miljoen dollar betalen vanwege racisme

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Tesla moet oud-medewerker 3,2 miljoen dollar betalen vanwege racisme

Automerk Tesla moet een voormalig werknemer 3,2 miljoen dollar (2,9 miljoen euro) betalen vanwege racisme waar hij in 2015 en 2016 mee te maken kreeg op de werkvloer. In 2021 werd de medewerker nog een schadevergoeding van 137 miljoen dollar beloofd, maar een rechter oordeelde dat dit bedrag te hoog was.

racisme

Het gaat om Owen Diaz, een Tesla-medewerker die tussen 2015 en 2016 op contractbasis in een Tesla-fabriek werkte in Noord-Californië als liftbediener. Diaz kreeg in die periode regelmatig racistische opmerkingen en scheldwoorden te horen, waaronder het n-woord. Daarnaast zouden zijn collega's ook racistische graffiti en tekeningen en hakenkruizen hebben verspreid in de fabriek.

2021

Diaz spande een rechtszaak aan tegen Tesla en in 2021 stelde een federale jury hem in het gelijk. Tesla zou geen veilige werkomgeving hebben gecreëerd voor zijn zwarte werknemers en leidinggevenden zouden te weinig hebben gedaan om de intimidatie te stoppen. De hoogte van de schadevergoeding werd toen bepaald op 137 miljoen dollar, waarin de sterke financiële positie van Tesla meetelde.

Hoger beroep

Hoewel Tesla toegaf dat er fouten waren gemaakt, gaf de autofabrikant direct aan de straf veel te hoog te vinden en in beroep te gaan. Vorig jaar stelde een rechter daarin Tesla in het gelijk en de schadevergoeding werd verlaagd naar 15 miljoen dollar. Diaz ging daar niet mee akkoord en begon een nieuw proces.

Naar aanleiding van dat proces werd Diaz gisteren opnieuw een schadevergoeding beloofd, maar deze is nog lager dan de 15 miljoen dollar van vorig jaar. De maandag vastgestelde vergoeding bestaat uit 175.000 dollar voor emotionele schade en 3 miljoen dollar als boete. De kans is echter groot dat de advocaten van Diaz opnieuw in beroep gaan om tot in ieder geval de eerder beloofde schadevergoeding van 15 miljoen dollar te komen.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie