Games & gadgets

'GTA 6-hacker riskeert flinke schadevergoeding en gevangenisstraf

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 'GTA 6-hacker riskeert flinke schadevergoeding en gevangenisstraf

De hacker die afgelopen weekend beelden van de nog niet verschenen game GTA 6 verspreidde, riskeert een flinke schadevergoeding of zelfs een gevangenisstraf. De schadevergoeding kan enkele miljoenen dollars bedragen en de gevangenisstraf kan maar liefst vijf jaar cel worden, meldt het AD.

Auteursrechtelijk beschermd

"De hacker hangt behoorlijk wat boven het hoofd als hij wordt gepakt", zegt jurist René Otto, die gespecialiseerd is in juridische kwesties binnen de game-industrie. "Het materiaal van GTA 6 is auteursrechtelijk beschermd en daardoor mag de hacker dit niet zonder toestemming van Rockstar Games publiceren. Dat het een game is die niet af is, maakt dat niet anders."

Reputatieschade

Fans reageren niet bepaald positief op de gelekte beelden, ook omdat veel fans niet goed beseffen dat het nog niet gaat om de eindversie. Daarom kan er sprake zijn van reputatieschade, waardoor minder mensen het eindproduct zullen kopen. Otto durft niet precies te zeggen hoeveel de schadevergoeding zal inhouden, maar onderstreept "dat het bij een franchise van 6 miljard over behoorlijk wat miljoenen kan gaan".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Celstraf

Volgens Otto is er ook een kans dat de hacker strafrechtelijk wordt vervolgd. Dat gebeurt als blijkt dat iemand na auteursrechteninbreuk hier zelf financieel beter van probeert te worden. Otto noemt het dan ook "oliedom" dat de hacker heeft laten weten graag een deal te willen sluiten met Rockstar. Daarmee heeft hij zijn intentie om er zelf beter van te worden namelijk al voor het grootste gedeelte bewezen. "Hierdoor riskeert hij naast de schadevergoeding ook nog mogelijk een celstraf", aldus Otto.

Ster advertentie
Ster advertentie