Up 2 Date

Nederlandse Mohammed heeft Gaza kunnen verlaten: "Hoop dat de oorlog snel voorbij is"

foto: NOS
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse Mohammed heeft Gaza kunnen verlaten: "Hoop dat de oorlog snel voorbij is"

De Nederlandse Mohammed heeft Gaza verlaten, dat blijkt uit een interview met NOS. Samen met zijn familie hoopt hij snel naar Nederland te kunnen vertrekken. Terwijl Mohammed aan de ene kant blij is, ervaart hij een dubbel gevoel vanwege het recente overlijden van zijn moeder. Zij kwam iets meer dan een week geleden om het leven bij een Israëlisch bombardement

Gaza verlaten

Mohammed laat aan NOS weten blij te zijn dat hij Gaza heeft kunnen verlaten. Ondanks zijn blijdschap over het feit dat Mohammed Gaza kon verlaten, weegt het verdriet voor zijn moeder zwaar. "Het is alsof iets van ons kwijt is. Wij voelen ons allemaal anders, ook mijn kleine broertje voelt zich anders. We proberen sterk te zijn voor hem."

Volgens de 16-jarige jongen is het op dit moment rustig in de Rafah-grens waar hij verkeert, omdat er geen bombardementen zijn. Toch zijn er wel een hele hoop mensen die ook terug moeten naar Amerika en Europa. "Volgens het plan zijn we binnen zes tot negentig uur in Nederland. Ik hoop dat de oorlog snel voorbij is”, aldus de jongen.

Zorgen voor zijn oma

De familie van Mohammed vertrok naar Gaza om voor zijn oma te zorgen, toen plotseling de oorlog uitbrak. Hij heeft samen met zijn familie Gaza moeten verlaten.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie