Up 2 Date

Deze Amerikaanse celebs gaan naakt voor video over stemregels

foto: YouTube
  1. Newschevron right
  2. Deze Amerikaanse celebs gaan naakt voor video over stemregels

Onder anderen Chris Rock, Sarah Silverman en Naomi Campbell gaan uit de kleren om Amerikaanse kiezers bewust te maken van de stemregels rondom de verkiezingen. Ook Borat verschijnt in de video. Door de coronacrisis zullen meer mensen kiezen om te stemmen via de post, maar als het stembiljet niet goed wordt ingediend, dan kan deze worden gezien als een zogeheten 'naked ballot'. Daarvoor willen de Amerikaanse sterren nu waarschuwen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook acteur Mark Ruffalo verschijnt sans gêne zonder kleding in de video. "Ik weet wat je denkt... Je denkt, Ruffalo, trek eens wat kleren aan." Comédienne en actrice Sarah Silverman vervolgt: "Als je niet precies doet wat ik zeg, dan wordt je stembiljet weggegooid."

stemmen ongeldig verklaard

In de video wordt uitgelegd waarom Amerikanen goed moeten controleren hoe een stembiljet wordt ingestuurd. Dat kan per staat nogal verschillen. Zo kan het zijn dat een stemmer verplicht twee enveloppen moet gebruiken door de ene envelop in de andere te stoppen. Een stembiljet kan worden gezien als een 'naked ballot' als dat niet wordt gedaan en wordt daarmee ongeldig verklaard. In andere staten is het weer verplicht om een zwarte pen te gebruiken.

Ook wordt er opgeroepen om de stembiljetten zo snel mogelijk in te sturen. De non-profitorganisatie achter dit initiatief, RepresentUs, zet zich in om het stemproces transparanter te maken en focust zich op stemrechten van Amerikanen. Afgelopen week gingen er in Pennsylvania ook al drie vrouwelijke politici uit de kleren voor de bewustwording van 'naked ballots'.

Ster advertentie
Ster advertentie