Up 2 Date

Kabinet presenteert nieuwe ingrijpende coronamaatregelen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet presenteert nieuwe ingrijpende coronamaatregelen

In een persconferentie hebben premier Rutte en minister De Jonge nieuwe maatregelen gepresenteerd om het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. De horeca moet nu landelijk om 22.00 de deuren sluiten, in een ruimte mogen maximaal dertig personen samenkomen en er wordt geen publiek meer toegestaan bij het voetbal.

Horeca

Eerder deze maand werd de horeca al gedwongen om 00.00 de deuren te sluiten, maar nu wordt de sluitingstijd dus verder vervroegd naar 22.00, waarbij er vanaf 21.00 niemand meer naar binnen mag worden gelaten. Daarbij komen een aantal algemene regels om groepsgroottes te beperken. Buiten mogen groepen maximaal uit veertig mensen bestaan, in een binnenruimte is dat maximaal dertig personen. Op een terras is het vanaf nu ook niet meer toegestaan in grotere groepen dan vier mensen te zitten, bij iemand thuis niet meer dan drie gasten over de vloer.

sport , thuiswerken en mondkapjes

Bij sportevenementen is er geen publiek meer welkom. Dat geldt voor profwedstrijden, maar ook op amateurniveau, waar de kantines weer dicht moeten. Daarnaast moet het thuiswerken ook weer worden aangescherpt, oftewel: iedereen moet thuis werken, tenzij het echt niet anders kan. Een kantoor of werkplek kan 14 dagen worden gesloten als deze regels niet worden nageleefd. Daarnaast is er voor Amsterdam, Rotterdam en Den Haag een streng advies om mondkapjes te dragen in winkels, waarbij winkeliers klanten mogen weigeren die geen mondkapje dragen.

over drie weken nieuw weegmoment

De regels gaan in vanaf dinsdag 29 september om 18.00. De nieuwe maatregelen gelden in principe drie weken, waarna er een nieuw weegmoment komt. "Of we slagen erin om het aantal besmettingen te laten dalen, of we slagen er niet in en dan zijn er hardere maatregelen nodig, die ons dichterbij de intelligente lockdown van het voorjaar brengen," zei minister De Jonge op de persconferentie. Volgens premier Rutte waren deze maatregelen nodig om een nieuwe intelligente lockdown te voorkomen. "Het aantal besmettingen loopt zo snel op dat we dreigen achter het virus aan te gaan lopen." De nieuwe maatregelen staan gedetailleerd uitgelegd op de website van de Rijksoverheid.

Foto: Rijksoverheid.nl

Ster advertentie
Ster advertentie