Up 2 Date

Brits Lagerhuislid: "Ik moest weg als minister omdat ik moslim ben"

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Brits Lagerhuislid: "Ik moest weg als minister omdat ik moslim ben"

Nusrat Ghani, een Conservatief Lagerhuislid, zegt dat ze is ontslagen als minister vanwege haar geloof. Dit vertelde ze aan The Sunday Times. Ze werd in 2018 minister van Transport, maar werd in 2020 bij een herschikking vervangen.

'Moslimheid'

Ghani was destijds de eerste islamitische vrouw op een ministerspost in een Britse regering. Aan de krant vertelt ze dat haar 'muslimness' een probleem was binnen de regering. "Ik voelde me vernederd en machteloos. Mij werd verteld bij een bijeenkomst in Downing Street dat mijn 'moslimheid' een probleem was genoemd en dat mijn status als 'vrouwelijke moslimminister' collega's ongemakkelijk maakte."

Onderzoek

Minister van Onderwijs Nadhim Zahawi laat via Twitter weten dat hij is geschrokken van het artikel in de krant. Hij wil dat er een onderzoek komt. "Er is geen plek voor islamofobie of wat voor vorm van racisme dan ook in onze Conservatieve partij. Nusrat Ghani is een vriendin, een collega en een briljant parlementariër."

Chief Whip

Hoewel er in het interview geen namen zijn genoemd, maakte Ghani's partijgenoot Mark Spencer via Twitter bekend dat Ghani naar hem verwees. De beschuldigingen noemt hij 'vals en lasterlijk.' Spencer is de chief whip van de Conservatieve partij. Het is zijn taak om Lagerhuisleden in het gareel te houden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klacht indienen

Op Twitter schrijft de chief whip dat Ghani al eerder een klacht tegen hem wilde indienen, maar dat niet heeft gedaan. Ghani zelf zegt dat ze toentertijd geen klacht indiende, omdat haar werd verteld dat ze verstoten zou worden en daarmee haar carrière verwoestte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie