Up 2 Date

Racistische leuzen op stadhuis Eindhoven: "Houd Lampegat blank"

foto: Twitter: @SonjaSamuels7
  1. Newschevron right
  2. Racistische leuzen op stadhuis Eindhoven: "Houd Lampegat blank"

Op het stadhuis van Eindhoven waren maandagavond racistische leuzen te zien. Dat meldt Omroep Brabant. Op het gebouw werden teksten als 'Houd Lampegat blank' geprojecteerd. Ook werd er verwezen naar een site die rechtse complottheorieën uitlicht.

'Blank'

De leuzen waren rond half elf 's avonds te zien op het stadhuis en omstanders wisten de projecties vast te leggen. Op beelden is te zien dat verschillende teksten zich afwisselen. Een van de leuzen die voorbijkomt, is 'We moeten het voortbestaan van ons volk en de toekomst van onze blanke kinderen veiligstellen'.

Ook de tekst 'Houd Lampegat blank' wordt meerdere malen herhaald. 'Lampegat' is gedurende de carnavalsperiode een bijnaam voor de stad Eindhoven. Hoewel het erop lijkt dat de daders uit de regio komen, is het volgens Omroep Brabant niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor het projecteren van de teksten. De politie en gemeente zijn tot op heden nog niet met een verklaring gekomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jaarwisseling

Het is niet de eerste keer dat er racistische teksten op opvallende plekken geprojecteerd worden. Tijdens de jaarwisseling van 2023 werden namelijk neonazistische leuzen op de Erasmusbrug geprojecteerd. Op de brug waren onder meer de teksten 'White lives matter', 'vrolijk blank 2023' en 'Zwarte piet deed niets verkeerd' te lezen.

De verantwoordelijkheid voor de teksten op de Erasmusbrug werd opgeëist door de extreemrechtse groep White Lives Matter. De groep kondigde meer acties aan. Het Openbaar Ministerie onderzoekt in deze gevallen nog of er sprake is van strafbare feiten.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie