Up 2 Date

Megastroomstoring zet heel Argentinië en Uruguay in het donker

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Megastroomstoring zet heel Argentinië en Uruguay in het donker

Zuid-Amerika is gisteren getroffen door een enorme stroomstoring. In heel Argentinië en Uruguay lag de stroom er volledig uit en ook delen van Brazilië, Chili en Paraguay zijn getroffen. Op het hoogtepunt van de storing zaten ruim 48 miljoen mensen zonder elektriciteit. Treinen stonden stil, verkeerslichten werkten niet, winkels en benzinestations moesten dicht en op veel plekken kwam er geen water uit de kraan. Dit zorgde in combinatie met hevige regenval en onweer voor veel problemen. Ziekenhuizen en vliegvelden konden gelukkig blijven functioneren dankzij noodgeneratoren.

Oorzaak?

Inmiddels is er in Uruguay, Paraguay en bijna heel Argentinië weer stroom. Andere gebieden zullen nog even moeten wachten tot ze weer elektriciteit kunnen gebruiken. Volgens de Argentijnse minister van Energie ligt de oorzaak in een systeemfout in het elektrische verbindingssysteem die vervolgens een kettingreactie veroorzaakte met een 'totale chaos' als gevolg. Wat er precies is misgegaan, is nog niet bekend en wordt momenteel onderzocht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verkiezingen

In Argentinië vonden gisteren lokale verkiezingen plaats. In de donkere stemhokjes moest gebruik gemaakt worden van zaklampen en telefoons om de biljetten te kunnen lezen. Volgens veel lokale bewoners is het echter nog een 'geluk' dat de stroomstoring plaatsvond op een zondag, omdat het op een doordeweekse dag een 'regelrechte ramp' geweest zou zijn.

Foto: EPA

Ster advertentie
Ster advertentie