Up 2 Date

Verdachte van dodelijke schietpartij Erasmus MC was bekende van justitie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Verdachte van dodelijke schietpartij Erasmus MC was bekende van justitie

De 32-jarige verdachte van de dodelijke schietpartij in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is een bekende van de justitie. Hij is in 2021 vervolgd en veroordeeld voor dierenmishandeling. Dat heeft de officier van justitie vanavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Twee dodelijke slachtoffers

Tijdens de persconferentie maakte de politie ook bekend dat de twee dodelijke slachtoffers een vrouw van 39 en een man van 46 zijn. De vrouw overleed aan haar verwondingen in een woning aan het Heiman Dullaertplein. Haar 14-jarige dochter raakte ook gewond bij het incident en is zwaargewond. In de woning brak ook een forse brand uit. Na dit incident vertrok de verdachte naar het Erasmus MC waar hij het vuur opende op een 46-jarige docent, die de schietpartij niet overleefde.

Kort daarna vertrok de schutter naar een andere ruimte in het ziekenhuis waar hij brand stichtte. Rond 15.30 uur werd de verdachte aangehouden aan de Westzeedijk toen hij een van de gebouwen van het Erasmus MC uit liep. De verdachte handelde voor zover bekend alleen en was student aan het Erasmus MC.

Onduidelijkheid

Uit de persconferentie bleek dat er nog veel onduidelijkheden zijn. Volgens de politie waren de verdachte en de omgekomen vrouw "buren of mensen die heel dichtbij elkaar woonden", maar dat moet nog bevestigd worden. Het is niet bekend of de schutter les kreeg van de omgekomen docent. Ook is zijn motief voor de schietpartijen nog onduidelijk. De politie gaat wel uit van een gerichte actie. "Het heeft er alle schijn van dat hij daar gericht naar binnen is geweest, maar of het doelbewust was, kan je alleen van de verdachte zelf horen."

Vijf gerichte schoten

Meerdere bronnen melden aan Radio Rijnmond dat de verdachte vijf keer gericht schoot. De man zou een leslokaal zijn binnengekomen en naar de docent hebben gezocht, waarna hij zei: "Het is tijd". Daarna loste hij vijf schoten. Ooggetuigen melden dat er enorme paniek was in het ziekenhuis na het schietincident. "Vooral bij omstanders die het van dichtbij hebben gezien. Al snel kreeg ik informatie dat er een docent zou zijn neergeschoten. Dan weet je dat het menens is. Ik was ook vooral bezig met anderen om mij heen, of zij veilig zouden zijn."

Mensen zaten lange tijd opgesloten in het Erasmus MC. Op foto's uit het ziekenhuis is te zien dat er een groot blad met de tekst "We kunnen er niet uit!" was geplakt op een raam. Verschillende studenten werden door de hulpdiensten via de ramen het gebouw uit geholpen.

foto: ANP

'Afschuwelijk incident'

Burgemeester Aboutaleb reageerde geëmotioneerd op het nieuws van de schietpartij. "We zijn opgeschrikt door een afschuwelijk incident. In de stad is op twee verschillende plekken geschoten. Veel mensen zijn daar getuige van geweest. De emotie in de stad is groot. We zullen zorgen dat we zorg bieden voor mensen die het nodig hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie