Up 2 Date

Treinreizigers kunnen vanaf volgende week inchecken met hun telefoon

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Treinreizigers kunnen vanaf volgende week inchecken met hun telefoon

Vanaf volgende week hoeven treinreizigers hun OV-chipkaart niet meer bij zich te hebben om door de poortjes van de NS te kunnen. Het is namelijk vanaf 31 januari mogelijk om met je bankpas of telefoon in te checken, liet het spoorbedrijf vandaag weten. Dit nieuwe systeem, genaamd OVPay, is vooral bedoeld om het treinreizen makkelijker te maken voor mensen die niet vaak met de trein gaan.

Contactloos betalen

De techniek voor het inchecken is vergelijkbaar met het contactloos betalen in de supermarkt. Doordat reizigers bij het inchecken gebruik kunnen maken van hun telefoon of bankpas, hoeven ze niet meer in het bezit te zijn van een OV-chipkaart. De NS benadrukt dat het belangrijk is om bij het inchecken het pasje uit de portemonnee te halen. Als er namelijk meerdere pasjes in de buurt van het poortje worden gehouden, kan het zijn dat de reiziger meerdere keren betaalt voor dezelfde reis. Door aan het einde van de rit op dezelfde manier weer uit te checken, worden per dag de kosten van de gemaakte reizen berekend. Deze worden dan de dag erna van je rekening afgeschreven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen korting

Reizigers met een abonnement, denk aan bijvoorbeeld een studentenreisproduct, krijgen echter niet hun gebruikelijke korting als zij met hun bankpas inchecken. De prijs van een reis met een bankpas staat namelijk gelijk aan die van een tweede klas kaartje vol tarief. Voor het krijgen van kortingen of reizen in de eerste klas, moet er een kaartje gehaald worden of gebruik worden gemaakt van een persoonlijke OV-kaart. Ook is het niet mogelijk om een OV-fiets te huren door middel van een bankpas. Commercieel directeur van de NS Tjalling Smit benadrukt dat het betalen met de bankpas dan ook vooral een extra service is.

Jarenlang uittesten

NS is al jaren bezig met het uittesten van de techniek voor het inchecken met een bankpas. Zo deden er de afgelopen maanden zo'n 3000 NS-reizigers mee aan de test. Na positieve resultaten heeft het spoorwegbedrijf besloten om de techniek eind deze maand in te voeren. Regionale vervoerders als Arriva en Qbuzz zullen het inchecken met een bankpas ook gaan gebruiken rondom Dordrecht en Limburg. Het is de bedoeling dat de techniek later dit jaar ook in andere vormen van het OV mogelijk wordt, zoals de bus, tram en metro.

Ster advertentie
Ster advertentie