Up 2 Date

Treinkaartjes worden duurder na loonsverhoging NS-personeel

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Treinkaartjes worden duurder na loonsverhoging NS-personeel

De treinkaartjes van de Nederlandse Spoorwegen (NS) zullen komend jaar zo goed als zeker duurder worden. Dat meldt de Telegraaf. Het spoorbedrijf bereikte gisteren een voorlopig cao-akkoord met de vakbonden over een loonsverhoging van het personeel. Het akkoord kost de NS minimaal 200 miljoen euro op jaarbasis en daardoor zullen reizigers meer moeten gaan betalen voor hun tickets.

Verhoging prijs treinkaartjes

In het voorlopige cao-akkoord krijgen NS-medewerkers onder meer een minimale loonsverhoging van bijna tien procent. De Telegraaf heeft de NS gevraagd hoe het de explosieve loonstijging gaat bekostigen. Volgens het medium is het bedrijf onduidelijk over de aanpak, maar geeft het aan dat het verhogen van de ticketprijzen hoog op de lijst staat. "Kijkend naar de hogere prognoses is de kans groot dat de verhoging van de treinkaartjes per 1 januari hoger komt te liggen dan andere jaren. De prijs kan verhoogd worden met het maximaal verwachte inflatiecijfer. Een besluit daarover valt in het najaar", zegt een woordvoerder van de NS.

Spannende toekomst

Terwijl de loonkosten bij het spoorbedrijf stijgen met minimaal 200 miljoen euro per jaar, boekte de NS afgelopen jaar 'slechts' een winst van 133 miljoen euro. "De toekomst wordt spannend voor NS, want er kan een negatieve spiraal ontstaan waardoor een publieke dienst als het spoor juist verder wordt uitgehold. Het personeel staat nu te juichen, maar de dienstregeling is afgeschaald vanwege het personeelstekort. Dat betekent dat er minder reizigers zijn en minder inkomsten zijn om de extra loonkosten op te vangen, terwijl men juist reizigers terug moet winnen", zegt hoogleraar arbeidsrecht Ton Wilthagen van de Tilburg University.

Loon-prijsspiraal

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW is het belangrijk dat bedrijven bij cao-onderhandelingen in de gaten houden dat de extreme inflatie niet leidt tot een loon-prijsspiraal. Daarmee wordt bedoeld dat een verhoging van de lonen weinig zin heeft als de prijzen door de loonsverhoging ook weer stijgen. "Daardoor zijn de Nederlanders uiteindelijk slechter af", vertelt een woordvoerder aan de Telegraaf.

Bij de vakbonden heerst sinds gisteren vooral een gevoel van euforie na het binnenhalen van het akkoord. "Onze medewerkers schrikken ook als ze de tank volgooien met benzine of boodschappen doen. Daarnaast heeft de NS nog 1400 vacatures. Met dit pakket wordt ons bedrijf ook aantrekkelijker als werkgever. Dat is ook nodig om het voor de rest ook prettiger te maken op de werkvloer", zegt Wim Eilert van conducteursvakbond VVMC.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stakingen effectief

Door de loonstijgingen bij de NS zullen andere werkgevers in dezelfde branche hun lonen ook moeten verhogen om hun werkgeverspositie te behouden. "De stakingen van het NS-personeel zijn behoorlijk effectief gebleken, dus in andere sectoren zal men dat ook gaan proberen. In tijden van personeelskrapte zijn er met stakingen betere deals af te dwingen", legt universitair hoofddocent arbeidsrecht Hanneke Bernaars van de Universiteit van Amsterdam uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie