Up 2 Date

Personeel NS gaat volgende week staken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Personeel NS gaat volgende week staken

Het NS-personeel zal vanaf woensdag 24 augustus vijf dagen lang staken. Dat laat vakbond FNV Spoor weten. Het personeel zal iedere dag in een andere regio het werk neerleggen.

Impact onduidelijk

De vakbond maakt niet per dag bekend in welke regio's het werk wordt neergelegd. Dat zal later moeten blijken.

De NS vindt het lastig om de impact van de aangekondigde staking in te schatten. "We moeten nog van de bonden horen wat hun plannen zijn", zegt een woordvoerder. "We rijden een landelijk net. Als iets in een regio begint, is het de vraag hoe dat doorwerkt op de rest."

Salaris en werkroosters

De oorzaak van de staking is dat de NS vorige week niet akkoord ging met de nieuwe cao-eisen van de vakbonden. Als reactie daarop werd de actie aangekondigd. De bond zet zich in voor een hoger salaris en betere werkroosters voor het personeel. Vakbond FNV Spoor waarschuwt de NS: "Als de NS na de stakingen van aankomende week niet aan de eisen van de bonden voldoet, volgen er over twee weken landelijke stakingen."

Volgens de NS zijn de eisen van de bonden niet uitvoerbaar, omdat de gewenste loonsverhoging van twintig procent bijvoorbeeld te ruim zou zijn. "De eisen van de vakbonden zijn in de praktijk niet altijd haalbaar." De spoorwegdienst meldt dat ze reizigers zullen informeren over de gevolgen van de staking, zodra men meer inzicht heeft in de mogelijke impact.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'In belang reizigers'

FNV vindt het onaangenaam dat reizigers geraakt worden door de staking, maar zegt dat de acties uiteindelijk ook in het belang zijn van de reizigers. "We zien nu dat NS de vacatures niet ingevuld krijgt. Treinen vallen daardoor uit en de sociale veiligheid staat ernstig onder druk. Er is een fatsoenlijke cao nodig om dat tij te keren. Daar hebben reizigers uiteindelijk ook profijt van", benadrukt een woordvoerder.

Ster advertentie
Ster advertentie