Up 2 Date

NS en vakbonden bereiken voorlopig cao-akkoord: verdere stakingen van de baan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. NS en vakbonden bereiken voorlopig cao-akkoord: verdere stakingen van de baan

NS en de vakbonden hebben zondagochtend na lang onderhandelen een voorlopig cao-akkoord bereikt. De vakbonden moeten het bereikte resultaat nog voorleggen aan de leden, maar de aangekondigde stakingen voor aankomende week zijn opgeschort. De NS heeft dit nieuws bevestigt.

Loonsverhoging en uitkering

In het cao-akkoord zijn onder meer afspraken gemaakt over een gemiddelde loonsverhoging van 9,25 procent in 18 maanden. Verder krijgt het personeel er in december en in juli 2023 een uitkering van 1000 euro bij. Ook zijn er inflatiereparatie-afspraken gemaakt. Leden van de vakbonden gaan nog stemmen over het principeakkoord. Pas als zij akkoord gaan, zijn de acties definitief van de baan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stakingen

NS en de vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV zijn al langere tijd in gesprek met elkaar. De vakbonden eisen onder meer een betere cao voor NS-personeel en hogere salarissen voor de 16.700 medewerkers. Na verschillende stakingen kwam de NS dinsdag met een nieuw bod, maar dat werd door de vakbonden niet geaccepteerd. Als de partijen er dit weekend wederom niet uit zouden komen, werd er op dinsdag en donderdag gestaakt.

Ster advertentie
Ster advertentie