Up 2 Date

Morgen vrijwel geen treinverkeer in noorden van Nederland vanwege staking

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Morgen vrijwel geen treinverkeer in noorden van Nederland vanwege staking

Moet je morgen toevallig naar één van de noordelijke provincies van Nederland reizen? Dan heeft de NS helaas slecht nieuws voor je. De spoorwegdienst verwacht namelijk dat er door een staking van NS-personeel morgen vrijwel geen treinen rijden in Friesland, Groningen, Drenthe, Noord-Holland en delen van Flevoland en Overijssel.

"Alternatief vervoer of reis uitstellen"

De NS doet zijn best om in elk geval een aantal treinen te laten rijden tussen Groningen en Leeuwarden, maar kan niet garanderen dat dit zal lukken. "We adviseren onze reizigers van, naar en binnen deze regio alternatief vervoer te kiezen of hun reis uit te stellen. Er kan geen alternatief busvervoer worden ingezet", aldus de spoorwegdienst.

Normale dienstregeling

Als je niet naar het noorden hoeft te reizen, verwacht de NS dat je geen last hebt van de staking. Het bedrijf denkt in de rest van het land de normale dienstregeling te kunnen rijden. Wel geeft de NS aan dat er mogelijke vertragingen kunnen zijn of treinritten kunnen uitvallen.

Stukgelopen onderhandelingen

De vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV kondigden onlangs de staking aan nadat de cao-onderhandelingen stukliepen. De NS-werknemers eisen onder andere een eenmalige uitkering van 600 euro bruto en een permanente loonsverhoging van 100 euro bruto.

Afgelopen vrijdag wees de NS een ultimatum van de bonden af. Desondanks zegt de spoorwegdienst begrip te hebben over de zorgen bij het personeel over de financiële situatie en de werk-privé balans. "De waardering voor onze collega's in een voor ieder onzekere tijd willen we daarom graag terug laten komen in de nieuwe cao. Tegelijkertijd hebben we als bedrijf te maken met krappe arbeidsmarkt, stijgende prijzen en achterblijvende reizigersaantallen." Het bedrijf hoopt binnenkort verder te kunnen onderhandelen met de vakbonden.

Vrijdag staking in West-Nederland

De NS verwacht donderdag weer de normale dienstregeling te kunnen rijden in het gehele land. Vrijdag staat er echter weer een staking gepland, maar dan in het westen van het land. "Op dit moment bekijkt NS wat de impact hiervan gaat zijn op het treinverkeer en onze reizigers", aldus de treinvervoerder.

Ster advertentie
Ster advertentie