logo
Up 2 Date

Reanimatie-instructeur geeft je tips hoe je moet reanimeren

  1. Newschevron right
  2. Reanimatie-instructeur geeft je tips hoe je moet reanimeren

Weet jij wat je moet doen als iemand ineens neervalt? Het overkwam Ajax-speler Abdelhak Nouri afgelopen weekend toen hij door een hartritmestoornis ineens onwel werd. Weet jij wat je moet doen als iemand in jouw buurt ineens in elkaar zakt? Dyantha kreeg vanochtend tips van reanimatie-instructeur Robert Vreugdenhil.

1. controleer bewustzijn

"Er zijn heel veel redenen waarom mensen ineens onwel worden, dus daarom is het belangrijk om direct te controleren of diegene nog bij bewustzijn is," vertelt Robert. Dit doe je door diegene stevig bij de schouders te pakken en goed aan te spreken.

2. bel 112

Als diegene niet reageert, bel dan gelijk 112. Als je met meerdere mensen bent, laat hen dan bellen. "Als je 112 belt, krijg je gelijk een coach aan de telefoon," zegt Robert. Zo'n hulpverlener kan je dan meteen vertellen wat je moet doen.

3. denk aan stayin' alive van de bee gees

Als het dan zover is om te reanimeren, denk aan de classic Stayin' Alive van de Bee Gees met de toepasselijke titel. Waarom? "Het heeft een beat van 104 per minuut en dat is het tempo waarop je het hart moet indrukken". Druk met beide handen op elkaar de borst 5 tot 6 centimeter in, maar alleen als de persoon niet bij bewustzijn is of niet ademt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

4. bedenk dat je het altijd goed doet

Als je begint met reanimeren is het echt vervelend om te doen. Het is niet makkelijk om al je moed bij elkaar te verzamelen. Maar je doet het altijd goed.

"Je doet het altijd goed en je kunt het beter leren te doen bij een reanimatie-cursus. Dat is waar je naartoe moet om je voor te bereiden op zo'n ongeval als afgelopen zaterdag. Het gebeurt je vaak op het moment dat je het niet verwacht, bij iemand van wie je het niet verwacht."

5. iedereen kan AED-apparaten gebruiken

Als het moet, kun je ook de Automatische Externe Defibrillator-apparaten gebruiken, die op openbare plekken hangen. Ook die kan iedereen gewoon gebruiken volgens Robert, want zij vertellen je stap voor stap wat je moet doen. "Die apparaten zijn zo simpel, je moet gewoon luisteren ernaar en gehoorzaam zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie