Up 2 Date

Diederik Gommers: 'Volgende week code zwart als aantal besmettingen niet dalen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Diederik Gommers: 'Volgende week code zwart als aantal besmettingen niet dalen'

Terwijl veel mensen niet kunnen wachten op de versoepelingen die vanaf 28 april ingaan, is arts en intensivist Diederik Gommers een stuk minder positief. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care gaat het momenteel erg slecht met de toename van het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen en zouden we volgende week al code zwart naderen.

Operatiekamers in Erasmus MC gesloten

"Vanmorgen hadden we een landelijk overleg, waarin collega's echt aangeven op code zwart af te stevenen. Wij verwachten hier volgende week al mee te maken te hebben als het aantal opnames zo doorgaat", aldus Gommers gisteren in de podcast Virusfeiten op NPO Radio 1. In het geval van code zwart wordt aan de hand van een aantal criteria beslist welke patiënten nog geholpen kunnen worden en welke niet. In het Erasmus MC, waar Gommers als hoofd van de Intensive Care werkt, wordt de helft van de operatiekamers al gesloten vanwege een toenemend aantal coronapatiënten. "Na de eerste golf wilden we dat dit niet meer zou gebeuren. Maar zo dicht bij code zwart als nu zijn we nog niet geweest."

'Raar om te versoepelen'

Op basis van wat Gommers van collega's vernam tijdens het overleg zegt hij dan ook dat het raar voelt om volgende week al te gaan versoepelen. Toch geeft hij aan dat hij de versoepelingen niet ter discussie wil stellen. Zo vindt hij het goed dat het kabinet ook de belangen van anderen meeweegt in het besluit om te versoepelen in plaats van enkel naar de OMT-adviezen te luisteren. Desondanks hoopt hij dat er ergens een 'rode stopknop' zit voor het geval dat het echt niet goed gaat met het aantal besmettingen.

Versoepelingen gebaseerd op oude modellen

Afgelopen dinsdag heeft het kabinet versoepelingen aangekondigd die vanaf 28 april in zullen gaan. Daarbij komt de avondklok te vervallen en kunnen de terrassen onder strikte voorwaarden weer open. Ook hoeven er geen afspraken gemaakt te worden om te kunnen winkelen en mogen mensen maximaal twee bezoekers thuis ontvangen. Deze versoepelingen zijn gebaseerd op modellen van het RIVM van een week geleden. Sindsdien neemt het aantal besmettingen weer toe. Vandaag presenteert het RIVM in het OMT nieuwe modellen.

Ster advertentie
Ster advertentie