Up 2 Date

Avondklok vervalt vanaf 28 april, ook versoepelingen horeca en winkels

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Avondklok vervalt vanaf 28 april, ook versoepelingen horeca en winkels

De avondklok is vanaf 28 april om 04.30 uur verleden tijd. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dinsdagavond officieel bekendgemaakt in een nieuwe coronapersconferentie. Daarnaast maakten zij nog meer versoepelingen bekend wat betreft winkels, horeca en het onderwijs.

Twee mensen thuis ontvangen

Afgelopen week lekten al verschillende versoepelingen uit. Zo was het zo goed als zeker dat de avondklok vanaf 28 april zou vervallen. Ook terrassen en winkels mogen nu dus onder bepaalde voorwaarden open en je mag vanaf volgende week twee mensen thuis ontvangen in plaats van één.

Wat is er veranderd?

De versoepelingen worden aangekondigd nadat er vorige week nog veel onzekerheid was voor 28 april. "Als het niet kan, doen we het niet. Het moet wel verantwoord zijn", liet Rutte weten tijdens de persconferentie. Toch durft het kabinet versoepeling aan te kondigen.

"Wat is er veranderd?", begint Rutte vanavond. "Niet ongelooflijk veel, maar wel net genoeg. De instroom en het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen vlakken nu af. Bovendien zien we in de modellen van het RIVM dat de daling in de ziekenhuizen in zicht komt en daarmee ook het moment waarop het verantwoord is een eerste stap te zetten."

Horeca

Wat betreft de terrassen mogen er maximaal vijftig personen op een terras zitten. Klanten moeten vooraf wel een 'checkgesprek' doen, een registratieformulier invullen en een plek reserveren. Dat kan ook allemaal ter plaatse. Als het gaat om personen uit verschillende huishoudens, dan mogen er maximaal twee personen aan een tafel. Als het om één huishouden gaat, kunnen dat er uiteraard meer zijn. Let wel: de hele dag chillen op het terras zit er niet in. Zo mogen de terrassen alleen tussen 12.00 uur en 18.00 uur open zijn.

Winkelen

Winkelen op afspraak wordt ook verleden tijd vanaf volgende week en niet-essentiële winkels mogen tot 20.00 uur openblijven. Maar het shoppen zal nog wel onder bepaalde voorwaarden gebeuren. "In kleine winkels maximaal 2 personen per verdieping en in grote winkels en warenhuizen 1 klant per 25 vierkante meter", legt Rutte uit. Ook mogen warenmarkten mogen vanaf 28 april weer volledig open.

Onderwijs

Van alle versoepelingen die deze week al uitlekten, stond deze al zo goed als vast: studenten in het hoger onderwijs mogen vanaf 26 april weer een dag per week fysiek onderwijs volgen. Daarnaast gaan het praktijkonderwijs en de locaties voor theorie-examens voor rijlessen weer open.

Begrafenissen

Voor begrafenissen geldt tot nu toe nog een maximum aantal van 50 bezoekers. Ook dat zal vanaf 28 april veranderen. Zo mogen er vanaf die datum maximaal 100 personen aanwezig zijn bij een begrafenis.

Openingsplan

Deze versoepelingen betekenen dat stap 1 van het openingsplan volgens planning verloopt. Bij de tweede stap, die op zijn vroegst op 11 mei gezet kan worden, gaat het om versoepelingen op het gebied van sporten. De derde stap bestaat uit het beperkt openen van restaurants, bioscopen en musea. Het maximaal aantal bezoekers of gasten wordt dan bij de volgende stappen (in totaal 6) verhoogd als de cijfers het toelaten.

foto: Rijksoverheid

Het openingsplan

Ster advertentie
Ster advertentie