Up 2 Date

5200 leerlingen onvindbaar tijdens coronacrisis

  1. Newschevron right
  2. 5200 leerlingen onvindbaar tijdens coronacrisis

Basisscholen en middelbare scholen in Nederland krijgen met ruim 5200 leerlingen geen contact. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 968 schoolleiders in het (speciaal) basis- en voortgezet onderwijs.

Onvindbaar

De meeste scholen in Nederland hebben alle leerlingen in beeld, maar op ruim een vijfde van de scholen weten schoolleiders niet van alle leerlingen waar ze zijn. Het gaat dan gemiddeld om 4 leerlingen per school die onvindbaar zijn. Het lukt de schoolleiders niet om contact met deze leerlingen of hun ouders te leggen. Scholen proberen hun leerlingen te bereiken door te bellen, appen, het bezorgen van brieven in meerdere talen of langs te gaan.

Scholen spelen een belangrijke rol in bij het signaleren en aanpakken van problemen in gezinnen. Maar dan moeten de scholen wel weten waar de leerlingen zijn.

Kwetsbaar

Per school zitten er gemiddeld 14 kwetsbare leerlingen thuis. Wim Ludeke, voorzitter van het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs (LESCO), vertelt aan het AD dat hoe langer de crisis aanhoudt, hoe meer druk er op het onderwijs komt te liggen om een passende opvang voor deze leerlingen te vinden.

Op veel scholen worden er al kwetsbare leerlingen opgevangen. Het gaat dan om leerlingen van wie de ouders een vitaal beroep hebben of die zich thuis in een kwetsbare positie bevinden.

App

Er wordt vandaag een nieuwe app gelanceerd, Beweging tegen Kindermishandeling, om scholen te helpen die vermoedens hebben van kindermishandeling. De app begeleidt leerkrachten en schoolleiders om een goede en zorgvuldige melding te kunnen maken en de stappen te nemen die daarvoor nodig zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie